Na orahovačkom jezeru održan rock festival
Na orahovačkom jezeru održan rock festival
Ovaj vikend bili smo svjedoci zabavnog i opuštenog Ferragosto Jam festivala koji se održava na obroncima oko Orahovačkog jezera. Radi se već o šestom festivalu koji se ove godine pokazao kao pun pogodak svojom kombinacijom žestoke svirke, kampiranjem u prirodi i namakanjem u lijepo uređenom jezeru dok vani prži 35 stupnjeva.

Program se održavao dva dana sa svirkama koje kreću oko 18 sati i nastavljaju se do dugo u noć. Tako su ove godine organizatori ponudili nastupe Pips, Chips i Videoclipsa, Brkova, Bareta i Majki, Lollobrigide, Debelog Precjednika, Rambo Amadeusa te mnogih drugih. Uistinu, za svakoga ponešto. Zanimljivo je da je atmosfera konstantno bila usijana, ali nipošto blizu incidenata. Sve je prošlo u nekakvoj pozitivnoj vibraciji koja se rijetko sreće na ovakvu količinu posjetitelja.

Organizatori, Udruga „K.L.U.B. Dostava Zvuka“ pobrinula se da se nađe mjesta za sve kampere, a uprava Orahovačkog jezera dozvolila je kampiranje na površini oko cijelog jezera. Tako su se izbjegle nepodnošljive gužve, a dobila se nekakva zaigranost u sveukupnom dojmu da je sve puno ljudi. Roštiljanje je bilo dozvoljeno, ali ne i neophodno jer je ponuda hrane i pića bila sasvim pristojna, i što je najvažnije, izrazito povoljna. Nešto što se rijetko sreće u našem 'ljudi nemaju izbora pa ćemo ih oderati' mentalitetu.

Orahovačko jezero samo po sebi je krasna oaza osvježenja i uređeno je tako da nudi sve što je potrebno. Vjerojatno je i to doprinijelo dobrom ponašanju svih rockera, pankera, alternativaca i inih jer uz sunčanje i brčkanje po danu uz hladnu pivicu, lako je izbjeći agresivnost koja se dobije ako se pečete po suncu u šatoru.

Svirke su također odrađene bez problema, uz dovoljno duge repertoare da se fanovi zadovolje, ali ne preduge tako da se ugušite od njih. Zadnju večer posebno oduševljenje izazvao je osječki Debeli Precjednik, kao i vesela Lollobrigida. Majke, iako imaju ponudit što odličnom svirkom, ipak su ostale upamćene najviše po Baretovim monolozima za koje je, ovaj puta, valjda bio posebno raspoložen. Što se samih posjetitelja tiče, najveći odaziv bio je iz Osijeka, ali moglo se pronaći Slavonaca svih vrsta – kako Brođana, tako i Virovitičana, Požežana, Slavonaca iz puno manjih mjesta, ali i Zagrepčana.

U svakom slučaju, Ferragosto Jam donio je obilje pozitivnih iskustava jer se i dalje održava na granici malog festivala svojom pristupačnošću i cijenama i velikog festivala, koji ima što ponuditi i u line-upu, ali i u količini ljudi, općem dojmu i uistinu odličnom mjestu održavanja. Što se naš Brođana tiče, šteta je samo da ovakav grad, s puno većim potencijalom, ne može parirati ovako jednom festivalu.