Na burzi više od 19 000 nezaposlenih
Na burzi više od 19 000 nezaposlenih
I u siječnju je nastavljen negativan trend povećanja nezaposlenosti. Broj nezaposlenih od 19 105 za tri je posto veći nego u prosincu 2012., te za 7,6 posto veći nego u siječnju prošle godine. Najviše nezaposlenih je, očekivano, evidentirano u Slavonskom Brodu, a najmanje u tradicionalno poljoprivrednoj općini Gundinci.

Posao su prvi put potražile 3 543 osobe, dok su ostali nezaposleni imali prethodno radno iskustvo. Zabrinjavajući je podatak, koji govori o nastavku gubitka radnih mjesta. Naime, od 1487 novo prijavljenih osoba izravno iz radnog odnosa je došlo čak 57,7 posto i to najčešće zbog isteka rada na određeno vrijeme te gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga.

Iako je iz evidencije nezaposlenih proteklog mjeseca brisano 930 osoba, tek polovina nije više na burzi rada zbog zaposlenja. Od 469 zaposlenih najviše ih je posao našlo u prerađivačkoj industriji. Istodobno je prijavljeno 251 slobodno radno mjesto i to najviše u obrazovanju.

Mogućnost da barem tijekom ljeta osiguraju egzistenciju nezaposleni će i ove godine imaju na sezonskim poslovima. Nakon Solarisa iz Šibenika, Sunčanog Hvara iz Hvara te poslodavaca iz Poreča, u utorak u brodski Područni ured Zavoda za zapošljavanje, sezonske radnike dolaze naći Riječani.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru