Muris Varajić u Alfi
Muris Varajić u Alfi
U četvrtak, 21. ožujka, u caffe baru Alfa brodskoj publici predstavit će se bosanskohercegovački skladatelj, producent i virtouz na gitari Muris Varajić. Zadnjih nekoliko godina Muris kao solista nastupa po brojnim europskim i regijskim klubovima. Njegovi glazbeni uzori su Marko Knopfler, David Gilmour, Joe Satriani, Vlatko Stefanovski i Steve Vaia, a svi oni su upravo odlika njegovog raznolikog glazbenog stila.

Muris Varajić rođen je 24. rujna 1979. godine u Foči, Bosna i Hercegovina. Gitaru počinje svirati s trinaest godina u opsjednutom Sarajevu. U početku skida stvari sastava Dire Straitsa i Pink Floyda te nešto žešće Metallice, Iron Maidena i Whitesnaka. Nakon nekog vremena kada upozna rad vrhunskih svjetskih gitarista kao što su Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie J. Malmsteen i Eric Johnson, počinje vježbati 6-7 sati dnevno. Ubrzo sa sastavom Maelstrom počinje svirati po Sarajevskim rock klubovima, a imaju i nekoliko nastupa u raznim TV emisijama. Istovremeno svira s drugim istaknutim glazbenicima i počinje raditi kao studijski glazbenik.

Kao jedan od najboljih u generaciji, 1998. godine, u Sarajevu završava Srednju glazbenu školu. Iste godine, također u Sarajevu, upisuje Glazbenu akademiju koju zbog zastarjelog plana i programa ubrzo napušta.

Godine 2000. osniva progresivni rock sastav Puls u kojemu zajedno s njim sviraju još i Mirza Saračević (vokal), Nail Jusić (klavijature), Borjan Milošević (bas gitara) i Amir Krivić (bubnjevi). Odlično prihvaćeni od publike, u Zenici na Heineken Music Festivalu, osvajaju dvije nagrade. Sastav se razilazi kada Muris odlazi svirati s Tifa bandom s kojim ostvaruje brojne nastupe u regiji i Europi. Sa istom ekipom, bez Tife, osniva Tonight Show Band. Rade kao prateći sastav za brojne bosanskohercegovačke glazbenike te kao klupski cover band. Neka imena koja valja spomenuti su; Mostar Sevdah Reunion, Indexi, Halid Bešlić, Dino Merlin, Toše Proeski, Massimo Savić, Hari Mata Hari, Hanka Paldum, Grand Illusion, Demon Kogure, Tim Pierce, Steve Lukather, Gregg Bissonette i drugi.

Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u srpnju iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog natjecanja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Skladba "Mojo Oro" proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog natjecanja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu.