Mobbing - sveprisutni problem današnjice
Mobbing - sveprisutni problem današnjice
Klinička psihologinja mr.src. Andreja Kostelić Martić sinoć je u Slavonskom Brodu održala predavanje o mobbingu, na poziv Društva psihologa Brodsko-posavske županije, a sve u sklopu ovogodišnjeg Tjedna psihologije koji je započeo u ponedjeljak.

 Mobbing je u suštini zlostavljanje na radnom mjestu, a Martić ističe da može uzrokovati brojne zdravstvene probleme kod žrtve poput napada panike, emotivnih poteškoća, depresije, nesanice i psihosomatskih problema.

Mobbing se temelji na tome da zlostavljač uvjeri žrtvu da je sama kriva za ono što joj se događa, pa možda i da je loš radnik koji je sam izazvao takvo ponašanje, a idealne žrtve su one koje su prijemčive na sugestiju i kritiku, odnosno oni koji u takvim situacijama rade još više kako bi ispravili greške. Ono što je važno za reći je to da zlostavljač ne mora nužno biti specifična ličnost, odnosno- da svatko od nas spletom okolnosti i vanjskih utjecaja može postati zlostavljač na radnom mjestu. 

Martić je radila u prvom talijanskom centru za žrtve mobbinga, a u Hrvatskoj je izdala prvu knjigu na ovu temu. Kako kaže, u Italiji su odštete za sudske tužbe za mobbing dosta velike, dok su u Hrvatskoj male- svojevremeno je osoba dobila 40 tisuća kuna za 8 godina zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na poslu. Prema tome, mnoge žrtve ne pokreću tužbe jer smatraju da nema smisla obzirom na dugotrajnost postupka, i dubiozan ishod.