Masakr u redakciji - Zašto je teroristički napad na medij toliko podijelio javnost?
Masakr u redakciji - Zašto je teroristički napad na medij toliko podijelio javnost?
Gotovo cijeli dan pregledavam komentare, postove na društvenim mrežama i članke u raznim medijima, pa mi je sve jasnije kako je u pitanju izrazito sklizak teren vezan uz nezapamćen teroristički okršaj.

'Posljednji Mohikanci' ili 'pioniri ispred svog vremena'

Naime, kultni francuski list 'Charlie Hebdo' napadnut je od strane naoružanih islamista koji su u neviđenom pokolju poubijali dvanaest ljudi iz redakcije. Ovo je napad bez presedana na slobodu medija, ali isto tako otvara brojna druga pitanja. Sličnu situaciju smo imali i u Hrvatskoj kada je zbog napisanih tekstova i osobnih sukoba ubijen Ivo Pukanić. Tada nažalost nije u potpunosti rasvijetljeno tko stoji iza napada i dan danas su mnoge stvari u najmanju ruku neraščišćene.

Ubojice su znali detalje sastanka redakcije i ponašali su se u skladu s naprednom vojnom obukom što asocira na ISIL ili na neke paravojne jedinice, inače prilično popularne u Francuskoj. Nije ovo bio ni prvi napad ili prijetnja upućen prema redakciji i novinari su doslovno s glavom na panju živjeli proteklih godina. Izuzetno teška novinarska misija i pionirski sukob protiv radikalnih religijskih krugova danas je ujedinio čitavu Europu u osudi napada. No, ipak - teroristički napad je itekako podijelio javnost koja postavlja sljedeće pitanje:

Gdje je razlika između satire i vrijeđanja, između slobode govora i govora mržnje?

Ovo je isto tako prilično sklizak teren. Vjerojatno je stvar isključivo u percepciji na određeni humor. Tako sam naišao na izjavu urednika napadnutog časopisa da je karikature objavljivao čak i kada iste nisu bile pretjerano smiješne njemu i publici. To implicira na izlazak iz domene satiričnog crnog humora i koketiranje s čistom provokacijom. A provokacije su isto tako vrlo često u koliziji s uvredom. Sad, je li pošteno reći da i mediji mogu širiti govor mržnje?

U razgovorima na Facebooku, postavio sam paralelu koju su mnogi ocijenili neregularnom: 'Pojedine karikature bile su kao da poznaniku pričaš brutalne crnohumorne viceve o njegovim mrtvim roditeljima - je da je to zajebancija, je da je to sloboda govora, je da će se ekipa smijati... Ali onda te ne treba previše iznenaditi ako poznanik napravi nešto radikalno u afektu ili pak promišljeno osveti nanešenu sramotu - tanka je granica između satire i zajebancije, te govora mržnje i vrijeđanja'. I sad zamislite da vam to još i nije prijatelj nego radikalni naoružani islamist?! A napadi na religiju i obitelj ipak vrijeđaju većinu stanovnika Zemlje, bez obzira je li to zatucano ili nije.

Karikature kao 'borba protiv indoktrinacije'

Još jedna teza koja je potkrepljivala objavu karikatura poput onih kao Isusa na križu s golim djetetom nakačenim na spolovilo ili proroka Muhameda 'in flagranti' s islamistom bila je 'borba protiv svakog oblika indoktrinacije'. No, problem koji su se neki novinari usudili istaknuti je otvorena simpatija glavnog urednika prema izrazito indoktrinirajućoj i ikonografski nabijenoj francuskoj Komunističkoj partiji. Je li u pitanju istina ili dezinformacija, nije potvrđeno. Istina je svakako da religija indoktrinira baš kao i politika, te da je 'terapija šokom' jedan od vidova sekularne borbe protiv tih instanci.

No, osobno ipak smatram da je medij previše otvoren način tako radikalne borbe. I sam sam znao pisati satirične komentare i koketirati s crnim humorom vezanim uz religije, ali sam to činio isključivo putem osobnog Facebook profila, ne i portala koje uređujem. Bez obzira što su novinari poznavali politiku lista za koji su pisali, ne mogu se oteti dojmu da je u napadu bilo kolateralnih žrtava koji vjerojatno ne bi radije 'umrli na nogama nego živjeli na koljenima'. Zato definitivno i mediji trebaju još jednom preuzeti odgovornost i učiniti sve da se ovako što proglasi 'najsramotnijim napadom na medije u povijesti', no isto tako ponekad trebaju pripaziti na tanku granicu između regularne kritike sustava i direktne uvrede pojedinaca i skupina.