Ljetni filmski maraton Palube 7
Ljetni filmski maraton Palube 7
I ovoga ljeta kino klub Paluba 7 pripremio je zanimljiv filmski maraton.

 Filmski maraton održat će se ovog vikenda u Centru mladih. Dvije projekcije bit će u subotu 18. srpnja, a druga dva dan poslije, u nedjelju 19. srpnja. Ulaz je slobodan.

18. srpnja (subota) - 19 sati

Dječak i njegov pas (A Boy and His Dog, 1975.)

Dona Johnsona vjerojatno svi pamte po megapopularnoj seriji Poroci Miamija, ali godinama prije svoje televizijske slave pojavio se u malo opskurnijem projektu – crnohumornom SF uratku Dječak i njegov pas temeljenom na priči Harlana Ellisona. Film prati mladića Vica i njegova telepatskog psa koji, lutajući postapokaliptičnom pustarom, nailaze na arhaičnu zajednicu ljudi koji žive pod zemljom. Dječak i njegov pas pojavio se na valu trenda tmurnih i distopijskih filmova sedamdesetih, ali iz tog vremena danas se više pamte djela kao što su Rollerball, Zeleni Soylent ili Loganov bijeg. Ipak, smatra se da je izvršio značajan utjecaj na kasnijeg Pobješnjelog Maxa.

18. srpnja (subota) - 21 sat

Pobješnjeli Max (Mad Max, 1979.)

Pobješnjeli Max je kultni ZF film iz 1979. godine s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, što je ovog dotad nepoznatog australskog glumca lansiralo među najplaćenije filmske zvijezde. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti i govori o kolapsu civiliziranog društvenog uređenja, početku kraja naftnog doba i o osveti. Film je režirao George Miller, a uz Gibsona još igraju Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns i Roger Ward.

19. srpnja (nedjelja) - 19 sati

Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (Mad Max 2: The Road Warrior, 1981.)

Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik drugi je dio filmskog serijala Pobješnjeli Max u kojem glavnu ulogu Maxa Rockatanskyja tumači Mel Gibson. Radnja filma odvija se oko skupine doseljenika koja brani svoje naselje s rafinerijom od bandi koje se žele dočepati vrijedne nafte. Premijerno je prikazan 24. prosinca 1981., te je dobio mnoge pozitivne kritike, koje su hvalile odličnu glumu Mela Gibsona, vizualne efekte, kostimografiju te brze i nasilne scene borbi i potjere. Film je ostvario odličan uspjeh u kinodvoranama te je nominiran za šest nagrada Saturn, uključujući najbolju režiju za Millera, najboljeg glumca za Gibsona, najboljeg sporednog glumca za Brucea Spencea, najbolji scenarij za Millera, Haysesa i Hannanta te osvojenu nagradu za najbolji međunarodni film. Film je tijekom godina stekao kultni status.

19. srpnja (nedjelja) - 21 sat

Pobješnjeli Max 3: Thunderdome (Mad Max Beyond Thunderdome, 1985.)

Bartertown je grad na samom rubu pustinje, koji je poslije apokalipse nekako uspio sačuvati kakvu-takvu tehnologiju iako je civilizacija i njega odavno napustila. Kada Max (Mel Gibson) ostane bez svojih zaliha, koje su mu ukradene, nevoljko se odlučuje na odlazak u taj grad, u kojem se vrlo skoro nađe između dvije vatre. Gradom bjesni sukob dvaju nemilosrdnih i beskrupuloznih moćnika, a Max prekrši jedini zakon koji se u gradu ne isplati prekršiti - nije ubio poraženog protivnika. Redatelju Georgeu Milleru ovdje se u stolcu pridružio i George Ogilvie, dok su glumačku ekipu pojačali, među ostalima, Helen Buday, Bruce Spence, Robert Grubb i slavna rock-baka Tina Turner. Naravno, film o Maxu nije film o Maxu bez Mela Gibsona, koji danas doista jest jedna od najvećih holivudskih zvijezda, ali koji kvalitativne uspjehe svojih naslova iz osamdesetih ponavlja iznimno rijetko.