Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu
Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu
Na svečanoj sjednici u Vijećnici Sveučilišta u Slavonskom Brodu, danas je konstituiran Senat Sveučilišta.

 Kako je najavljivano, nakon osnivanja Studentskog zbora i odrađivanja svih ostalih poslova koji su bili preduvjet, danas je održana svečana, Konstituirajuća sjednica Senata Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Riječ je o izborno stručnom tijelu koje će imati 13 članova i u budućnosti odlučivati o svim akademskim, stručnim, znanstvenim i drugim pitanjima od važnosti za Sveučilište.

Jednoglasno, s 13 glasova za i niti jednim protiv, danas je konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Svi prisutni na svečanoj, konstituirajućoj sjednici, složili su se oko jednog: 

"Ovo je svakako jedna od povijesnih dana u Slavonskom Brodu, dan kada je konstituiran prvi Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu", rekao je Ivan Samardžić, privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

"Ovo je povijesni dan za naše Sveučilište, ali i Grad i Županiju. Mislim da smo ovo sanjali godinama i dosanjali", ističe Mirko Duspara, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda.

"Ovaj dan smo dugo čekali i mi smo prvilegirane generacije što smo ga dočekali", kaže Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Jer, kako je istaknuo i privremeni rektor, sveučilište bez Senata, ne može biti sveučilište. Riječ je o najvišem tijelu koje će u budućnosti odlučivati o svim akademskim, stručnim, znanstvenim i drugim važnim pitanjima. 

"Senat je izborno stručno tijelo u kojem su zastupljene sve znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta. Rektor za svoj rad odgovara Senatu", istaknuo je Samardžić.

Senat čini 13 članova. Na prvoj sjednici su i službeno predstavljeni. Osim onih koji će u Senatu sjediti, velik događaj podržali su i gosti – predstavnici županije, grada te saborski zastupnici, koji su u procesu osnivanja Sveučilišta, kako je istaknuto, igrali veliku ulogu. 

"Znamo da je taj put do osnivanja i ostvarenja ovog događaja bio uistinu dug, ali mi smo sretni što je došao, i građani i studenti da imamo ovako važnu instituciju pred kojom je veliki razvoj", rekao je saborski zastupnik Pero Ćosić.

Osim podrške saborskih zastupnika, pomoć u daljenjem razvoju obećali su i župan Brodsko-posavske županije te gradonačelnik Slaovonskog Broda. Neki koraci, već su, navode, i učinjeni, a osmišljeni su i planovi. Oni uključuju gradnji sveučilišnog kampusa sredstvima iz fondova Europske unije.

"S rekotorom smo potpisali ugovor o izgradnji inkubatora vrijednog više od 3 milijuna kuna u kandidaturi koji će biti korišten za razne aktivnosti Sveučilišta", rekao je Marušić.

Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, pomoć je već obečćala, i to na posljednjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama. Ideja koja stoji iza cijele priče tako i dalje ima snažnu podršku. 

"Svečilište je ključno za mlade ljude, mladi ljudi će moći studirati po povoljnijim uvjetima, neće moći plaćati školarine i stanarine. Moći će završiti studij u svom gradu i pridonjeti gospodarskom ravoju naše zajednice", zaključio je Samardžić.

Što se Senata tiče, pred njim su brojni izazovi – jedan od njih i izbor roktora.

Podsjetimo, nakon višegodišnjih zalaganja za konačno ostvarenje sna o Sveučilištu u Slavonskom Brodu, u svibnju ove godine konačno je osječki Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izglasao izdvajanje slavonskobrodskih sastavnica čime je omogućio formiranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu.