Kolika je opasnost od potresa, poplava, požara i provala u Slavonskom Brodu?
Kolika je opasnost od potresa, poplava, požara i provala u Slavonskom Brodu?
Jutarnji list u suradnji s Croatia osiguranjem napravio je novi ‘crime mapping‘ i otkrio koji su najsigurniji gradovi u Hrvatskoj.

 Hrvatska je početkom ove godine proglašena 22. najsigurnijom zemljom svijeta. Pokazalo je to istraživanje Global Finance magazina koje izračun radi na temelju tri ključna faktora: rat i mir, osobna sigurnost i opasnost od prirodnih katastrofa.

No, danas tu informaciju gledamo u drugačijem svjetlu. Zagreb je 22. ožujka pretrpio dva snažna potresa, a poimanje osobne sigurnosti poremetila je globalna pandemija Covid-19 koja nam je itekako promijenila živote. Zbog svega ovoga, istraživanje ICERTIAS-a iz travnja ove godine pokazalo je da Hrvati sada imaju nove životne prioritete - zdravlje, obitelj i sigurnost.

Upravo zato u Jutarnjem listu odlučili su osvježiti projekt nastao u suradnji s Croatia osiguranjem - Koliko je sigurno vaše susjedstvo?

Ponovo su se oslonili na statističke podatke MUP-a, Hrvatskih voda, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske vatrogasne zajednice u zadnje četiri godine kako bismo ustanovili koliko su hrvatski gradovi u opasnosti od provala, požara, poplava i potresa. Tako je nastala nova/stara vruća mapa u kojoj možete provjeriti koliko je siguran vaš dom i koje mu opasnosti prijete.

Slavonski Brod tako je pod vrlo velikim rizikom od poplava, što i ne čudi nakon što je 2014. zabilježen najviši vodostaj Save otkako se mjere podaci. Također, postoji umjerena opasnost od potresa, a u zadnje četiri godine zabilježeno je 508 požara te 3,34 provale na 1000 stanovnika.

Za usporedbu Zagreb je imao u zadnje četri godine 7790 požara i 4,26 provala na tisuću stanovnika uz veči rizik od potreba i niži od poplava, a Osijek u istom vremenskom proizvodu ima 997 požara i 2,07 provala na tisuću stanovnika te manju opasnost od poplava i potresa.

Kako stoje drugi gradovi možete doznati na linku OVDJE.