KLOPKA Političke elite izravno su odgovorne za ekonomski kolaps i iseljavanje
KLOPKA Političke elite izravno su odgovorne za ekonomski kolaps i iseljavanje
Sinoćnja 'Klopka' bavila se domaćim političkim elitama i njihovim poveznicama s lobiranjem, interesnim skupinama i 'uhljebskim' sustavom.

 Gosti su tako bili doc.dr.sc. Ivica Kelam iz Agencije za bioetiku i socijalnu ekologiju, nagrađivani novinar 'Istrage' i 'Latinice' Gordan Stojić, slavonskobrodski novinar Ivica Janković i organizatori prosvjeda 'Dan žrtava hrvatskih političkih elita' Ivan Pokupec i Danijel Galović. Odmah u početku vidjeli smo raspravu o samom pojmu 'elita' - neki ga smatraju negativnim, drugi pozitivnim ovisno o tome što uzimaju kao referentne točke. Ukoliko elite čini rezultat onda ih gotovo i nema, no ukoliko su one definirane moći, novcem, položajem, utjecajem ili primjenom sile - Hrvatska je u potpunosti istima okovana. Elitne obitelji tako drmaju desetljećima i bez obzira na kvalitete vlastitih članova oni 'nevjerojatnom slučajnošću' uvijek dolaze na vlast, i to najčešće putem elitnih stranaka i njihovih satelita. Na taj se način održava privid konzistentnosti, a u stvarnosti živimo u začaranom krugu klijentelizma, nepotizma i negativne selekcije.

Način na koji se takav način djelovanja širi na niže razine je uhljebski sustav. Apsolutno prekomjeran broj ljudi u državnoj upravi nitko ne želi niti evaluirati što samo po sebi dokazuje koliko je breme za porezne obveznike. Stanovništvo se masovno iseljava i pitanje je trenutka kada će elita shvatiti da je takav sustav neodrživ. 'Zlatna mladež' sve je manje kvalitetna i obrazovana, a sve više podobna - dokaz tomu je i suradnja s europskim strankama i stranim centrima moći koji naše političare više ne moraju niti lobirati već samom naredbom dobivaju bespogovorne poslušnike i izvršioce. Iz tog razloga su oporbene stranke predvođene organizatorom 'Slobodnom Hrvatskom' za subotu odlučile organizirati 'Dan žrtava hrvatskih političkih elita' kao dokaz neslaganja s trenutnom situacijom.

Zanimljivo, gledatelji su na referendumsko pitanje 'Kako političke elite utječu na hrvatsko gospodarstvo' sa 100% odgovorile 'Negativno' što dokazuje kako javna svijest o djelovanju političke elite definitivno postoji. Voditelj je bio Ratko Martinović, a naredna emisija dolazi s temom 'Odnosi u regiji'.