Kako će "kava" izgledati 2025.
Kako će "kava" izgledati 2025.
U novoj kolumni, Danijel Ambrozić donosi svoje viđenje kako će dnevni ritual ispijanja kave u društvu izgledati 2025. godine.

 ZORAN (tipka po mobitelu): - Pa gdje si, Jure, kućo stara? Skoro sam te prošao! Može kava?

JURE (tipka po mobitelu): - Hajd’ može! Sjedni odmah ovdje u hlad, nećemo daleko, sunce prži vani. A i kiše mi dosta već. Ovo vrijeme poludjelo - ili kiša ili sunce, ja stvarno ne kužim… Uglavnom - pa nismo se dugo vidjeli - i ja tebe jedva sada primijetih, taman sam pričao s prijateljicom preko Fejsa pa te nisam vidio. Skoro me biciklist zgazio sada, neki idiot kosati i bradati umalo se zabio u mene i još čujem da sere nešto da mu stojim na biciklističkoj i buljim u mobitel. Kakvih kretena danas ima… Pa kako žena, djeca? Daj pričaj!

ZORAN (tipka po mobitelu): - Djeca dobro, baš se vratili iz škole pa se sad igraju na kompjuteru, barem sam miran do spavanja večeras, taman mogu složit’ listiće za sutra. Baš sam probao malo odspavati, ali ono dvoje susjedove djece vrišti stalno u dvorištu, stvarno ih ne kužim - sva djeca imaju svoje obveze, a njegova trče k’o idioti za loptom. Pitam se tko to čisti i pazi od bakterija svaki dan, ma užas… A pošto nisam mogao spavati, reko’ - odoh malo prošetat' da mogu pogledati Fejs i mailove. I eto tebe, stari! A žena nešto bolesna, kaže doktor da je možda zato što se ne znoji zbog onih preparata. Ma i on je budalaš, pa tko je vidio da čovjek od toga oboli, pa nije normalno da se ljudsko tijelo znoji...

JURE (tipka po mobitelu): - Pa hoće biti dobro, šta kaže?

ZORAN (tipka po mobitelu): - Ma 'oće, dao joj neke tablete i još neke tablete koje idu u kombinaciji i još neke tablete da ublaže djelovanje ovih. I mora piti vitamine, a lijepo sam joj rekao da prestane s tim povrćem jer su naučno dokazali nedavno da povrće i voće šteti, pogotovo ako nije špricano. A ona punica poludjela - zna da to ne valja, a non-stop nešto sadi i stalno nam daje kad odemo tamo iako zna da se meni to uopće ne sviđa - da djeca i žena jedu ono prljavo iz zemlje. Uostalom - stalno riskira da ju uhapse jer nije izbetonirala bašču kada je išla inspekcija i naredila joj da to napravi. Pomog'o bih joj, ali samo nedjelju imam slobodnu od 3 popodne nakon posla, a onda idem s djecom i ženom u šoping centar redovno. Kaže stara da joj dovedem ponekad djecu, ali neću jer ih onda ona pusti na livadu i po šumi da se prljaju. A još mi dođu kući s ubodima od komaraca. Ta gamad, ti insekti i trave, pa naj...t će mi djeca! Nego, šta ima u tebe?

JURE (tipka po mobitelu): - Ma meni žena u bolnici, baš sam sada bio u posjeti, taman je izlazila iz kvarta na posao i htjela „lajkat“ makarone sa sirom od njene prijateljice s Fejsa kad joj je neka glupača izletjela pred auto s glavne ulice. Strahota. Al' dobro je prošla, stavila je na Fejs sliku iz bolničkog WC-a, stari moj - usne joj natekle k'o u patke, valjda je u volan glavom udarila kad se to dogodilo... Ma... A inače je više-manje dobro, evo mala će mi sad diplomirati za menadžerku menadžera reality show zvijezda do 12 godina starosti. Pa ćemo slaviti ubrzo, zvat ću te na proslavu kod mene, bit će ručak i svirka u dvorištu, a obećali nam iz murije poslati snimku s njihove nadzorne kvartovske letjelice. A mali mi nije baš za pohvalu, taman se poradujem što je prošao s 4.8 prosjekom ove godine na faksu, a isti dan ga uhvati leteća kamera kraj njegove sobe. Poslalo mi kući sliku kako puši joint. Sad ne znam što ću s njim, mislim ga poslat' svećeniku, ali se svaki puta od njega vrati tjeskobniji nego što je bio. Bude i ljut ,kaže da on ima pravo na vlastitog sebe... Ma smiješno...

ZORAN (tipka po mobitelu): - Pa šta je inače tjeskoban?

JURE (tipka po mobitelu): - Ma de, preserava se, diže frku stalno  jer ga ne puštam s prijateljima na kampiranje - ja mu kažem da bih mu lijepo platio sobu na moru s TV-om i klimom, a on hoće da se k...či na vrućini s tim idiotima u šatoru. A zna se da se ne smije na sunce od ujutro do navečer... 

ZORAN (tipka po mobitelu): - A crnjaka, čovječe... Ti mladi danas pop...li skroz, to sve pijano i drogirano. O! Evo konobara! Šta ćeš?

JURE (tipka po mobitelu): - Molim vas tri-četvrt produženu kavu na 80 stupnjeva, s 2% mlijeka i 3mm pjene ravnomjerno raspoređene i, molim vas, bolje mi nacrtajte to oko u piramidi od čokolade na vrhu, neću da mi se ekipa ruga kad uslikam šalicu za Fejs.

ZORAN (tipka po mobitelu): - Meni može neko naše pivo s više omega-masnih kiselina. Hvala! Ma gle ovog pored nas - puši na vanjskoj terasi... A stvaaarno... Ne može čovjek na miru ni kavu piti.

JURE (tipka po mobitelu): - Sorry, stari, nisam te čuo, tu sam samo nešto na mobitelu... Ma... Sjela mi rata kredita pa sad nemam kuna na njemu. Pretpostavljam da ti imaš kuna na mobitelu kad si me zvao na kavu, je li, meštre?

ZORAN (tipka po mobitelu): - Ma naravno. Sad kad sam djeci dao ugradit čipove, miran sam jer sam uštedio lovu za dopunsko osiguranje, dugoročno su povoljniji, a i čovjek je sigurniji s više nadzora, pogotovo zdravstvenog. A kažu nešto ni da se mobitelima više neće ništa plaćati, za 2 godine će pod normalno ugrađivati čip bebama. Isto ih nećeš moći odbiti kao korištenje mobitela danas, s čim se definitivno slažem. Jer nakon što su nam oni s prosvjeda radili sranje na ulicama prošle godine... Katastrofa!

JURE (tipka po mobitelu): - Koji? Misliš ona udruga koja se predstavlja parolom da smo mi slobodna bića? Ma daj, bude mi već pun kufer kad ih vidim da nepropisano sjede na ulici i da se okupljaju na više od 2 minute na trgu. A koliko se sjećam - nisu bili pošteni tada, j...š ti licemjerne ljude koji traže nekakva prava, a sami krše prava prema kojima ne smiju prosvjedovati. I to isto pijano i drogirano sve... Nego, pusti to - igraš li ti nogomet još, ideš na rekreaciju?

ZORAN (tipka po mobitelu): - Odem tu i tamo, ali u zadnje vrijeme nisam išao, potrošili mi se štitnici za glavu, vrat, ruke, trup, genitalije i noge, a i znojim se nešto u zadnje vrijeme, možda sam i ja obolio k'o moja žena od znojenja. Kažu na TV-u da je to pošast u zadnje vrijeme, a i istina je - kad su ovolike vrućine, puno ljudi se razboli, a nemaju svi kuna na mobitelu za kupit' sprej protiv znojenja. Tako da sad samo igram kladionicu poslije posla. Nekad me žena gnjavi, hoće da se ševi, k'o da smo u 2015-oj, j...e... Neće mi do penzije dati mira...

JURE (tipka po mobitelu): - Ma daj, pa tko doživi godine za penziju? Većina pomre već u 90-oj ili prije... Šuti i radi, budi sretan što nećeš imati vremena za sebe nakon posla, ionako vrijeme za sebe samo nosi traume. Evo, moj susjed pretprošle godine sjeo u kvartu na klupu da samo malo razmisli pa dobio moždani udar... Bolje nam je ovako... Šuti i radi. A i paše mi raditi od 7 do 19, kad imamo pauzu za večeru. Šta tebi ne?

ZORAN (tipka po mobitelu): - Ma jok, paše mi, ali uzbuđuje me pomisao na razmišljanje tijekom mirovine, ionako nisam nikada doživio malo adrenalina. Pa jednom se ne živi, čovječe! Zato moram i to probati.

JURE (tipka po mobitelu): - Imaš ti pravo, stari... Evo zove me žena, izgleda da su stigle nove slike iz bolnice na Fejs. A možda i ona stiže kući, a bilo je i vrijeme - pa neće se ručkovi sami slikati za Fejs. A što je fotografirala lignje s blitvom prošli mjesec, majko mila! GMO za bogove i prste polizat'! Sad bi onaj doktor tvoje žene rek'o i da je GMO loš, a? Tako je meni moj rek'o da mi je oko iznad uha izraslo zbog GMO-a... Kakav kreten... Ja ti kažem da to nije GMO, on je dokazano zdrav, mislim, stari, da mi polagano napredujemo kao vrsta, evolucija čini svoje. Evo, od kada mi se to dogodilo, bolje vidim po ulici dok sam na mobilnom Fejsu... A vidim sa strane i konobara. Aj' ti njemu šibni SMS, plati i slikaj kavu za Fejs pa da možemo ići skupa na štand potpisati protiv izleta po šumama, neće nitko moju djecu zaj...at'...

ZORAN (tipka po mobitelu): - Važi. Platim, slikam pa idemo. A gdje je štand? 

JURE (tipka po mobitelu): - Evo tu preko puta.

ZORAN (tipka po mobitelu): - Imaš auto?

JURE (tipka po mobitelu): - Imam.

ZORAN (tipka po mobitelu): - 'Ajmo onda.