Jedan poštar, dva posla i cijela kolumna
Jedan poštar, dva posla i cijela kolumna
Neki dan na vrata mi pokuca čika poštar. Gleda on u mene, gledam ja u njega, dok mi kroz glavu prolaze priče o zrelim susjedama koje od kada je svijeta i vijeka padaju na toliko razvikani poštarski šarm i zaključujem da to mora biti do godina jer ja na ovom brki ne vidim ništa nego da ga doma čeka neka ljuta žena koja je opet skuhala neko njemu mrsko jelo.

 Nakon nekih minute i pol stajanja dok su mi glavom prolazile prljave misli, iz jednako prljave torbe vadi čika poštar onu malu svjetiljku što dobiješ u Konzumu kada kupiš puding i krastavce te kaže; „Gospođo, mogu li provjeriti vaše stanje plina?“

Aha! Sada mi je jasno na što nasjedaju matore susjede dok im muž bauštelira na jednom od novootvorenih europskih tržišta. Em je čika poštar drag i pristojan, em je otvoren ko' knjiga. Nema tu prevelike filozofije, on cilja direktno. Što bi rekli stari pokeraši – all in. Međutim kako sam ja relativno mlada i relativno neiskusna, plus ne volim ove što se niti malo ne trude, poštaru Brki sam odmah odbrusila; „Čujte, ja ne znam od kud vama obraza tako se razgovarati sa mnom. Pa mogu vam biti kćer!“.

Zbunjeni Brko se jadan preznojio, drži i dalje onu ručnu svjetiljku koja ima domet osvjetljavanja 1,5 centimetara (maksimalno), vidim torba ga žulja, ali ne koliko mene žulja ovo“gospođo“. Ajde još bi mu možda i dala poene za odvažnost, ali zar mu ja izgledam ko' gospođa. Kad će on meni, pomalo i preplašeno (pitam se zašto) J.

„Gospođo, ja se ispričavam ako sam nešto krivo rekao, ali ja zaista moram pogledati vaše plinsko brojilo“.

Ma jel', to se u današnje vrijeme tako kaže. Šteta što nemam nekog francuskog bulodoga ili maltezera da ga sada nahuškam na ovog perverznog poštara, ali prije nego sam ove misli uspjela izustiti (hvala Bogu), nastavi Brko dalje.

„Od lipnja, zagrebački poštari imaju obavezu, osim dostavljanja pošte, očitati i vaš plinomjer. Pa ukoliko nije problem...“.

„Ma neeeee...Kakav problem. Gospodine poštar samo dajte. Trebate stolicu ili je to negdje nisko, tipa ispod sudopera. Vidite ja nisam ni sigurna da mi imamo plin.“

Naravno Brko se nasmijao jer ONI (Hrvatska pošta i Zagrebačka plinara), očito znaju bolje od mene u kojim kvartovima i na kojim adresama ljudi imaju te neke čudne naprave koje se nazivaju plinomjerima.

Brzo je on to očitao. Naravno da je kada ima full hi tech opremu tipa već spomenute svjetiljke, plastične kemijske olovke koja škljoca na svaki potez i neizostavni blok kakav hrvatska javna uprava nikada neće izbaciti, pa makar Apple i Samsung zajedno naprave  blokove koji se sami ispisuju. Ah, te neke divne stvari koji će nas vječno podsjećati na Jugoslaviju.

Padne meni na pamet i da poštari to nikada nisu radili, pa upitah sada već frenda Brku (nakon što sam ga ponudila rakijicom, jer ja sam iz Broda baš kao što je J.Lo iz Bronxa, a Persa iz Mahale), zašto poštari rade posao nekoga tko bi se trebao baviti plinom, tipa plinari (nisam sto posto sigurna da se tako nazivaju) ili studenti? Kad će on meni, pomalo zabrinuto i ozlojađeno, kako je do njih došla takva naredba i da oni samo izvršavaju što im je rečeno.

Dok sam gledala Brku kako dalje zvoni susjedima i mislila kako će mu se možda i posrećiti kod susjede na trećem katu koja je stara udovica, nisam si mogla pomoći, a da ne suosjećam s hrvatskim radnikom.

Nosiš tako poštu 20 godina i onda tamo neka gradska plinara iz koje je uzeo i Ranko i Danko i svi njihovi tajnici, dogovori s državnom poštom, iz koje je uzeo i Vinko i Dinko i svi njihovi ljubavnicic, zašto ne bi poštari, kada već naravski idu po kućama, očitali i plin?! Halo, pa gdje ste bili do sada genijalci? Mogli su poštari do sada i naselja sagraditi kada ih već i tako moraju godinama obilaziti. Mogli su naprimjer i bušilicu nositi sa sobom pa da susjedi s trećeg kata koja je već godinama sama usput nešto i poprave. Halo?! Zapravo najbolje da ljudima produžite radno vijeme, smanjite godišnje, naravno o plaćama ni čut, jer i tako ste ponudili samo kunu po poštaru na javnom natječaju (od toga 60% vama genijalci, a 40% njima koji su vam stisnuli ruku u znak dogovora). I opet najebe hrvatski radnik.

Mislila sa da je nekako sve stalo kada sam čula da medicinske sestre rješavaju i bolničku administraciju, jer nije dovoljno što moraju brinuti o bolesnicima, raditi noćne i imati hrpu prekovremenih. Možda sam se nadala da je dosta kada sam čula da nastavnici umjesto popravnih moraju odrađivati neplaćene dopunske sate nakon što završi nastava. A možda sam samo čekala Brku koji se pokazao kao kap koja je prelila čašu.

Dođoše vremena kada mi se čini da teta na kiosku koja prodaje sladolede, bonove, kavu iz aparata, razglednice, igračke, provlači račune građana, puše balone kao nagradu za svakog kupca koji potroši više od sto kuna... polako silazi s popisa najgorih multitasking poslova s najmanjom mogućom plaćom. Dođoše vremena kada čistačica mora i kave kuhati jer je to danas omalovažavajuće za tajnice. Kada strujdžija AKA električar mora znati  najnovije modele smart televizija koje su na akcijama u T-comu. Kada vulkanizer mora znati zašto je poskupilo gorivo, a prodavačica u Lutriji zašto baš ja nisam dobila prošle srijede. Nije ni čudo što je kriza. Upregli nas ko' moj dida nekoć volove na njivi.

Nema danas pravila. Pravilo je samo da novac određuje sve. Naravno iza pravila stoje oni koji novac drže u svojim rukama i mašu njime pred nosom radnicima huškajući nas tako klasičnim sistemom kazne i nagrade da njima zarađujemo što više, a sebi priuštimo barem osnovno. Kritično i krizično. Pitanje je samo – dokad tako?!