"Ja, Pero Mojsija"- novi roman Darka Lončara
"Ja, Pero Mojsija"- novi roman Darka Lončara
Glavni lik biografskog romana koji na simpatični način progovara o tužnoj sudbini ovog vječito nasmijanog prodavača sitne bižuterije i uporabnih predmeta, Pero Mojsije, dobio je posthumno odlikovanje kakvo bi poželjeli mnogi.

Upisan u kolektivnoj svijesti Brođanki i Brođana starije životne dobi, Pero Mojsija jedan je od živopisnijih likova gradske povijesti dvadesetog stoljeća. Ovaj ekscentrični boem o čijem se životu malo toga zna, poslužio je kao inspiracija brodskom piscu Darku Lončaru za njegov novi roman.

 Zanimljivo je i kako je sam roman izdan u audio formatu, ne bi li se istaknula dodatna doza boemštine koja obavija Perin lik i život.

O samom Peri Mojsiji se malo toga zna, nepoznato je i njegovo pravo ime. U ranom djetinjstvu iz bosanske Posavine bježi u Slavonski Brod od oca zlostavljača. U strahu od povratka u nasilnu okolinu, taji svoje ime od tadašnjih djelatnika socijalnih službi, predstavljajući se svaki puta drugačije. Nakon požara u kojem mu je izgorjela soba u kojoj je živio, većinu dana provodi na brodskoj tržnici odjeven u jednu od petnaestak živopisnih uniformi, dodatno urešenih bižuterijom koju je prodavao. Osim izgledom, izdvajao se i samim pristupom svojim kupcima i sugrađanima, koristeći svaku priliku za nasmijati okupljene. Uz pošalice, legendarne su postale i Perine praktične smicalice, ali i pomalo filozofska promišljanja o životu i svijetu.

Pero Mojsija ostao je enigma do samog kraja života, ali i nakon njega. Sve do danas nitko sa sigurnošću nije saznao točnu lokaciju njegova posljednjeg počivališta, što spisatelj Darko Lončar želi promijeniti svojim istraživanjem. Također, poziva na suradnju i sve građane koji posjeduju koju informaciju o samom Peri Mojsiji, ali i najavljuje novi projekt- kazališnu predstavu, odnosno monodramu, kojom bi se dodatno oživotvorio ovaj nesvakidašnji lik.