Izložba "Put za Europu" Europske zelene stranke predstavljena u Slavonskom Brodu
Izložba "Put za Europu" Europske zelene stranke predstavljena u Slavonskom Brodu
Putujuća izložba Europske zelene stranke „Put za Europu – Izgradimo bolju sutrašnjicu”, u kojoj su predstavljene mogućnosti oporavka EU nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, predstavljena je u Slavonskom Brodu u subotu.

 Turneju izložbe po Hrvatskoj organizira Zelena alternativa – ORaH, jedina članica Europske zelene stranke iz Hrvatske. Rješenja izložbe predstavili su predsjednik Zelene alternative – ORaH-a Zorislav Antun Petrović i Mladen Sudar, predsjednik ogranka u Slavonskom Brodu i koordinator za Brodsko-posavsku županiju.

Izložba je rezultat promišljanja  zelenih stranki iz cijele Europe koje su nastojale ponuditi rješenja za lakše prevladavanje posljedica trenutne krize uzrokovane COVID-om, istaknuo je Petrović i dodao da se plan temelji  na zelenoj i socijalnoj osnovi. Plan predviđa cijeli niz konkretnih mjera, počevši od zaokreta prema obnovljivim izvorima energije pa do redefiniranja sustava zdravstene zaštite, pri čemu je konačni cilj osigurati veću otpornosti europskih društava na buduće krize i da zamah tranziciji prema zelenijem i pravednijem svijetu za buduće generacije, zaključio je Petrović.

Sudar je podsjetio da je u planu i cijeli niz rješenja koja su apsolutno primjenjiva i na lokalnoj razini, počevši od skraćivanja lanaca opskrbe hranom pa do digitalizacije poslovanja i posebno javne uprave. Samo digitalizacijom javne uprave može se smanjiti troškove poslovanja na razinu koja će Brod učiniti atraktivnim za potencijalne ulagače. Ocijenio je da je jedna od glavnih kočnica razvoja Broda manjak suradnje između različitih političkih opcija koje upravljaju gradom i županijom te najavio da će Zelena alternativa ORaH nastojati graditi mostove i povezivati sve kojima je stalo do dobrobiti Slavonije. 

Petrović je najavio da će izložba obići sve veće gradove u Hrvatskoj – idući je na redu Osijek, gdje će izložba biti postavljena na Trgu slobode u ponedjeljak u 11 sati.