Izložba fotografija Dragane Jurišić "Srdce neda spavat" u Kući Brlić
Izložba fotografija Dragane Jurišić "Srdce neda spavat" u Kući Brlić
U srijedu, 8. rujna u 19 sati otvara se izložba fotografija Dragane Jurišić „Srdce neda spavat” – 11 fotografija nadahnutih privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić Mažuranić (1874. - 1938.) bit će postavljene u prozorima Kuće Brlić u Slavonskom Brodu.

 U kući je književnica, udavši se za Vatroslava Brlića, živjela od 1892. godine, a danas se uređuje u Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić. Naziv izložbe preuzet je iz Ivaninog pisma majci, nakon smrti djeteta. Dragana Jurišić u fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u Slavonskom Brodu s manje poznatim fotografijama književnice iz obiteljskih albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i pisama. Fotografije će biti okrenute prema trgu koji nosi ime književnice, postavljene da se razgledaju izvana.

„Ivana je za života vrijedno arhivirala svakodnevne borbe između nametnutih očekivanja (koje naziva ''dužnosti'') i neutažive želje za ''literarnim sanjarenjem'', plivanjem, vožnjom biciklom i lovom. (...) Fotografkinja Dragana Jurišić mjesecima je iščitavala Ivanina pisma i dnevnike1. Inspirirana njenim fotografijama iz raznih životnih razdoblja – mladosti, zrele dobi i starosti, fotografirala je Ivanine sugrađanke u 2021. godini oslanjajući se povremeno na posture i kompozicije originalnih fotografija. Time je naglasila vremenski razmak od stotinu godina, ali također sabrala dodirne točke između Ivane i današnjih žena koje su jednako rastrgane između ''trebanja i htijenja''. Suvremene protagonistice ne dijele nužno Ivanin stav i priču, već stoje kao arhetipovi životnih razdoblja svake žene koja se tijekom života neminovno suočava s izborom između rodno nametnutih uloga i potrebe za samoaktualizacijom.” (Hana Katanić, iz predgovora, cjeloviti tekst OVDJE)

Izložba će se otvoriti u 19 sati na otvorenom prostoru ispred Kuće Brlić, na Trgu Ivane Brlić Mažuranić, kojom prigodom će izložbu predstaviti kustosica Hana Katanić, uz autoricu fotografija Draganu Jurišić. Otvorenju će nazočiti predstavnici partnera, Muzeja Brodskog Posavlja i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

Izložba je dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, Zagreb, a realizira se u partnerstvu s Muzejem Brodskog Posavlja i Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda. Financijski pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ciklus je nastao na temelju objavljenih zapisa i podataka u knjigama: Ivana Brlić Mažuranić „Moji zapisci: dnevnici, memoari, molitve, putni i drugi zapisi ” (prir. Mato Artuković, izd. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Slavonski Brod, 2017.); Ivana Brlić Mažuranić ''Pisma majci 1892. - 1901.'' (prir. Jasna Ažman, izd. Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod i Državni arhiv u Slavonskom Brodu, 2020. ); Sanja Lovrenčić ''U potrazi za Ivanom: Biografija Ivane Brlić Mažuranić '' (izd. Autorska kuća, Zagreb, 2006.); Dubravka Zima ''Praksa svijeta. Biografija Ivane Brlić Mažuranić'' (Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.)

O umjetnici: Dragana Jurišić magistrirala je dokumentarnu fotografiju na Sveučilištu Wales u Newportu (V. Britanija) 2008., doktorirala na istom sveučilištu 2013. godine. Odrasla je u Slavonskom Brodu, danas živi u Dublinu u Irskoj, gdje je docentica na Sveučilištu Grada Dublina. Izlagala je u brojnim gradovima u zemlji i inozemstvu (u Londonu, Sidneyu, Parizu, New Yorku, Zagrebu, Rijeci i dr.), i osvojila više međunarodnih nagrada. Radi ponajviše sa slikama i tekstom. Njezina prva knjiga „YU: Izgubljena zemlja” objavljena 2015. godine polučila je pozitivan odjek kod kritike. Druge knjige su: „Museum” (Muzej), u suradnji s Paulom Meehan (izd. Dublin City Council, 2019.), „The Merits of Tracer Fire”1 u suradnji sa Sarah Cave (izd. Abridged, Derry, UK, 2021). https://www.draganajurisic.com/

O kustosici: Hana Katanić (Slavonski Brod, 1996.), apsolventica povj. umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivna je na umjetničkoj sceni u Zadru (2016. - 2018.), Zagrebu (2019. - trenutno) i Slavonskom Brodu gdje je 2018. inicirala projekt ”Otvaranje pogleda” u Muzeju Brodskog Posavlja. Suradnica je Otvorenog likovnog pogona od 2019. godine. Objavljuje tekstove u časopisu Kulturflux.

Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je program umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama. Autorica i umjetnička voditeljica programa je Kristina Leko. Najveći dio umjetničkih intervencija realizira se izvan Zagreba, u cilju decentralizacije umjetničke scene. Ovo je drugo izdanje programa u Slavonskom Brodu u kojem je od početka, 2018. godine, partner Muzej Brodskog Posavlja a ove mu se godine pridružila Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda. https://otvorenilikovnipogon.home.blog/category/umjetnicki-pojmovnik-javnog-prostora/

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova. http://www.otvorenilikovnipogon.org/