Inovativan način odrađivanja praktične nastave u SŠ M.A. Reljković, nastavnici snimili radove u školskom vrtu i zadatke poslali učenicima
Inovativan način odrađivanja praktične nastave u SŠ M.A. Reljković, nastavnici snimili radove u školskom vrtu i zadatke poslali učenicima
Više od mjesec danas nastava se u Hrvatskoj odvija izvan škola i učionica. Zbog epidemije koronavirusa ona se provodi na daljinu putem informacijsko komunikacijskih tehnologija. No za strukovne škole, teorijska nastava samo je dio nastavnog plana. Za učenike je jednako važna i praktična nastava.

 U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića došli su na ideju kako praktični dio odraditi i u školi na daljinu.

"Ovo je naša učionica na otvorenom, ovdje se održava naša praktična nastava. Jedino što se promijenilo u ovoj kriznoj situaciji je što nema naših učenika, oni su kod kuće gdje prate nastavu, ali ne mogu svojim rukama steći praktična znanja. Zato su tu njihovi nastavnici i voditelji praktične nastave koji su osim rada na virtualnim platformama danas došli odraditi praktični dio, obraditi ono što je posijano, uzorati, pokositi", kaže nam Marija Tomić, ravnateljica škole.

Nastavnici su tako uredili vrt škole, posadili biljke i drveće te sve snimili. Na ovaj način su svojim učenicima u školi na daljinu omogućili usvajanje i praktičnih znanja koja su sastavni dio strukovnog obrazovanja.

"Nama se to činilo jednostavno, sve što nastavnici odrade, oni to snime i postave na digitalne platforme i učenicima zadaju zadatke. Učenik nije prisutan, ali sve je odrađeno u digitalnom obliku", objašnjava ravnateljica Tomić.

Novi način održavanja nastave pokazao je sposobnost škole da se prilagodi svim uvjetima rada.

Simblično, snimanje praktične nastave održalo se na Dan planeta Zemlje.