Gradnja Ženske škole
Gradnja Ženske škole
Danas je 281. dan u godini. Do kraja godine su još 82 dana.

 1887. godine počela je gradnja Ženske pučke škole na tadašnjoj Filipovićevoj poljani u današnjoj Gundulićevoj ulici u Slavonskom Brodu.

1919. u Zagrebu je osnovan Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Prisutno je bilo oko 50 poslanika komunističkih mladeških organizacija s područja Kraljevine SHS. SKOJ je bio organiziran po uzoru na sovjetsku organizaciju Komsomol (kratica za Kommunističeskij sojuz molodeži). Komunisti su postigli veliki uspjeh na izborima sljedeće godine, pa je kraljevska vlada zabranila rad komunističkih organizacija na području Kraljevine SHS. To je proglašeno uredbom nazvanom Obznana 29. prosinca 1920. godine. Od tada počinju progoni članova SKOJ-a, pa je tako ubijeno sedam sekretara SKOJ-a: Janko Mišić, Pajo Marganović, Mijo Oreški, Josip Kolumbo, Pero Popović Aga, Josip Debeljak i Zlatko Šnajder. Zanimljivo je da su većina od te sedmorice bili Hrvati i da su svi odreda stradali u Zagrebu ili okolici. 

1924. godine rođena je u Brodu Nada Božić, koja je zbog svojih antifašističkih nazora svirepo ubijena u 20. godini života u logoru u Staroj Gradiški. Njezini posmrtni ostatci su identificirani i sahranjeni u kolektivnoj kosturnici na brodskom groblju. Nada Božić je još jedan primjer stradanja hrvatske mladeži raskoljene ideološkim i političkim podjelama i žrtvovane u kobnim povijesnim diobama hrvatskog nacionalnog korpusa. 

1944. Josip Berković, profesor francuskog, njemačkog i latinskog jezika na brodskoj gimnaziji, talentirani esejist, književni kritičar, pokretač i urednik časopisa „Suvremeni pogledi“. Umro je u 39. godini života .

1948. godine osnovano je Gradsko gimnastičko društvo, koje će ubrzo, posebice u ženskoj konkurenciji, izbiti u sam vrh hrvatske gimnastike. Za predsjednika društva izabran je Josip Bosak, a za načelnika Milan Terzin. 

1949. godine nakon obavljenih prijemnih ispita počeo je s radom Muzički tečaju zgradi u Mesićevoj 1. 

1957. godine rođen je u Slavonskom Brodu Nenad Zakošek. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a na Slobodnom sveučilištu u Berlinu doktorirao 1974. godine. Od 1986. radi na Fakultetu političkih nauka baveći se suvremenom politikom, teorijom razvoja i demokratizacije. Iz područja interesa i bavljenja objavio je nekoliko knjiga i udžbenika. 

1991. ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila ubijenih u Domovinskom ratu. Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje. Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života. U svojoj dotadašnjoj karijeri istaknuo se kao originalni filmski radnik i snimatelj. Diplomirao je na studiju filmskog i tv-snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je autor više nagrađivanih uradaka. Kao ratni snimatelj odabirao je opasna područja, izložena riziku od pogibije. Njegovo ubojstvo snajperom na današnji dan nije bilo slučajno. Informativni program RTS-a objavio je sljedećeg dana intervju sa snajperistom koji je pucao. Taj je ubojica prepoznat kao Milan Zorić iz Siska. Protiv njega su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo. Zanimljivo je da zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu kojim bi se možda bio mogao spasiti Gordanov život.

1991. godine, za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, srpske postrojbe su počinile pokolj u selu Lovasu, ubivši 40 Hrvata civila, a 14 je ozlijeđeno.

2004. godine umro je Pero Molnar poznati voskar i medičar te ugledni Brođani.

2011. Nakon dugotrajnog i vrlo složenog procesa dobivanja projektne dokumentacije započeli su radovi na izgradnji plinske mreže u općini Brodski Stupnik. U prvoj fazi gradi se osam kilometara magistralnog plinovoda a radove izvodi tvrtka Ecos iz Slavonskog Broda.

Ostali događaji:

Rođeni na današnji dan su: hrvatski glumac i redatelj Zvonimir Rogoz (1887.), Claude Simon, francuski književnik (1913.), hrvatski glazbenik Nenad Šarić (1947.), Goran Navojec, hrvatski glumac (1970.), francuski alpski skijaš, Jean-Baptiste Grange (1984.).
 
Umrli na današnji dan su: Aleksej Konstantinovič Tolstoj, književnik (1875.), Edith Piaf, francuska pjevačica (1963.) Silvana Armenulić pjevačica (1976.), Yul Brynne, legendarni glumacr (1985.), Orson Welles, poznati glumac i redatelj (1985.), Solomon Burke, američki soul i country pjevač (2010.).