Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu
Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu
KRUŠEVICA - U župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Kruševici u kojoj je odrastao mladu misu uz geslo „Ta Bogu ništa nije nemoguće!“ proslavio je u nedjelju 7. srpnja fra Josip Ivkić OFM, svećenik franjevačke provincije svetih Ćrilia i Metoda, kojega je u zagrebačkoj katedrali 8. lipnja zaredio kardinal Josip Bozanić. Prigodnu homiliju mladomisniku i okupljenim vjernicima uputio je fra Goran Malenica iz Franjevačkog samostana Slavonski Brod...

„Brat naš Josip franjevac i svećenik čovjek je otvorena srca za djelo Duha Božjega. Božja svemoć koja se očituje u ljubavi bila je na djelu i našla svoje plodno tlo u srcu našega brata Josipa. Ta svemoć Božja kod njega nije u nekom senzacionalizmu, izvanjskoj oduševljenosti i prenaglašenim gestama, a još manje u velikim riječima. Djelo je Božje u njemu po nenametljivoj i poniznoj osobnosti, tihoj zauzetosti za drugoga te ustrajnosti koja sve podnosi s mirom“, rekao je među ostalim fra Goran Malenica u prigodnoj homiliji. 

Slavlju Mlade mise prethodila je trodnevnica koju su predvodili fra Vedran Kos, fra Zdravko Lazić i fra Zoran Bibić.

Mladomisničko geslo, "Ta Bogu ništa nije nemoguće", fra Josip je izabrao, kako je rekao, potaknut Marijom vjerom, koja je, kada joj je naviješteno da će začeti i roditi Spasitelja svijeta, više vjerovala Gospodinu nego svojoj neznatnosti, svjesna da je Njemu ništa nije nemoguće. 

Fra Josip Ivkić rođen je 5. lipnja 1992. u Rijeci, od oca Vidana i majke Marije r. Dragidžević. Osnovnu školu završio je u Kruševici, a srednju školu u Slavonskom Brodu. Godine 2011. ušao je u zajednicu Male braće. Svoje prve zavjete dao je u Rijeci na Trsatu 2013. godine, a doživotne 2017. u zagrebačkoj Župi Uzvišenja sv. Križa na Sigetu. Završio je studij teologije u Jeruzalemu, a za đakona je zaređen u Bazilici Marijina navještenja u Nazaretu. 

Svoju prvu službu kao svećenik obavljat će, prema dekretu Provincijala, u Franjevačkom samostanu u Slavonskom Bodu. 


fotografije: Petar Zečević