Četrdesetak Brođana na 33. Plitvičkom maratonu
Četrdesetak Brođana na 33. Plitvičkom maratonu
Na Plitvicama se trčao maraton, polumaraton, utrka od 5 km te dječje utrke, a održano je i pojedinačno te ekipno Prvenstvo Hrvatske.

 U Nacionalnom parku Plitvička jezera održan je protekli vikend 33. Plitvički maraton. U sklopu te najljepše, ali i jedne od najtežih cestovna utrka u Hrvatskoj, trčalo se i pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u maratonu. Sudjelovalo je više od 2000 trkača iz cijeloga svijeta, od Mađarske i Rumunjske pa sve do Kenije, Hong Konga, Japana i Novog Zelanda. Trčala se utrka na pet kilometara, dječje utrke, polumaraton i maraton.

Vruće i sparno vrijeme uz pokoji pljusak u nedjelju su otežavali posao na najduljim relacijama. Pobjednik polumaratona je Mađar Lajos Berec (1:14:14), a 9 sekundi nakon njega kroz cilj je prošao Tamás Nagy. Treći je bio naš Goran Grdenić s vremenom 1:16:49. Kod žena je slavila Riječanka Nikolina Stepan (1:26:22), druga je bila Tanja Samardžić iz Otoka (1:29:35), a treća Mađarica Zita Kovacs s 1:32:47.

Prvi maratonac koji je prošao kroz cilj s vremenom 2:36:57 bio je Kenijac Hosea Kiplagat Tuei, drugi njegov sunarodnjak Moses Kipruto Kibire (2:41:49), a treći naš Milorad Vojvodić s 2:48:55. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Matea Matošević Hačić (2:55:26), druga je bila Kenijka Hellen Jepkosgei Kimutai (2:58:56), a treća Nikolina Šustić Stanković s 2:59:34.

Novi hrvatski državni prvaci su tako Milorad Vojvodić i Matea Matošević Hačić. Kod muškaraca je drugi bio Goran Murić (2:55), a treći Dejan Radanac (2:58), dok je kod žena viceprvakinja Nikolina Šustić Stanković i treća Marija Vrajić (3:05). Ekipnu pobjedu je i u muškoj i u ženskoj konkurenciji odnio AK Sljeme. 

Na maratonu su sudjelovali i trkači iz Slavonskog Broda, organizirano kroz škole trčanja te pojedinačno. Sudjelovalo je četrdesetak Brođana, najbrojniji su bili članovi brodske Saucony akademije trčanja, njih 27, a sudjelovali su i članovi TK Brace.

izvor: 24sata.hr