Božićna čarolija na koncertu Glazbene škole
Božićna čarolija na koncertu Glazbene škole
Svečanim koncertom U susret Božiću i Novoj godini Glazbena škola Slavonski Brod na najljepši je mogući način najavila nadolazeće blagdane.

 Pri završetku prvoga polugodišta, učenici i nastavnici, roditelji i prijatelji, ispunili su Veliku dvoranu škole želeći pljeskom pozdraviti oko stotinu osamdeset djece i mladih koji su te večeri nastupili na školskoj pozornici. U izvedbi čak dvadeset pet probranih glazbenih točaka, koje je priredilo dvadeset nastavnika,  sudjelovao je zavidan broj učenika pripremnih razreda, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, sve do ovogodišnjih maturanata Glazbene škole.

Program su otvorili pripremni razredi pod dirigentskim vodstvom prof. Darie Tamare Rac i uz klavirsku pratnju prof. Karla Đurića, združeni u izvedbi tradicionalnog španjolskog napjeva Fum, fum, fum i najpoznatije blagdanske pjesme Zvončići. Potom su se različitim solističkim točkama predstavili učenici osnovne glazbene škole. 

Francusku Pjesmu iz Auvergnea na saksofonu je izvela Lorena Delač, jedina na ovome koncertu učenica 1. razreda. Kao predstavnice 2. razreda nastupile su klaviristice Iva Ćerić, koja je izvela Vanhalovu Sonatinu, op. 41 br. 2, i Lorena Ogrešević s Gurlittovim Malim plesom. Među učenicima 3. razreda Zvonimir Kurkutović na harmonici je izveo Serenadu anonimnog skladatelja, Marko Nosić na bisernici Strannoljubskijevu Vuru, na klaviru Valentina Petrić Kabalevskijevu Tokatinu, Dora Pejić Pachulskijev Preludij, a Ana Bogdanić Mendelssohnovu Barkarolu, op. 30 br. 6. Debussyjevog Malog crnca odsvirala je Lucia Vlajnić (4. r.) na klaviru, a Pivkinov Ples Nikola Vincek (4. r.) na bisernici. S izvedbom Cossetove Bagatele br. 1 nastupila je flautistica Elza Lakušić, a Pergolesijevu Ariju odsvirao je violinist Dominik Tomičić. Njima su se, kao učenicima 5. razreda, pridružili i klaviristi Marko Opačak, izvevši Griegovog Vilenjaka, i Lucija Mahovne, izvevši Bachov Mali preludij u d-molu. 

Među solistima na programu su se našla i dvojica srednjoškolaca, učenika završnog 4. razreda - harmonikaš Luka Brnjić, koji je odsvirao Bachov Preludij u g-molu, WTK I, i klavirist Ivan Tečer, koji je izveo Chopinovu skladbu Fantaisie-Impromptu, op. 66.

Obogaćenje ovoj koncertnoj priredbi pružili su nastupi komornih sastava. Duo gitara koji čine Filip Zeba i Dario Drame, učenici 6. razreda, izveli su La Rossignol anonimnog skladatelja. A flautistica Elza Lakušić (5. r.) i gitarist Leon Brekalo (2. r. SGŠ) priredili su izvedbu Bachovog korala Jesus bleibet meine Freude. Popularnu Webberovu skladbu Pie Jesu interpretirali su Karla Baričević, sopran (4. r. SGŠ), Elza Lakušić, flauta (5. r.) i Antonijo Marijić, klavir (4. r. SGŠ), a s efektnim Derbenkovim Kolažom na poznate teme nastupio je trio harmonika u sastavu: Luka Brnjić i Martin Norac, učenici 4. razreda, te učenik 1. razreda Ivan Horvat. 

Posebnost večeri bio je nastup vokalnog ansambla u izvedbi tradicionalne pjesme Down to the river. U ovaj ansambl združeni su učenici srednje glazbene škole, i to po glasovima - soprani Karla Baričević (4. r.), Lana Ćato (1. r.), Sandra Böhm (1. r.), Ana Ereš (2. r.) i Ivana Stjepanović (2. r.), alti Elena Wachtler (2. r.) i Lara Majcen (2. r.), tenori Marina Jovičić (3. r.) i Antonijo Marijić (4. r.) te basi Luka Brnjić (4. r.) i Ivan Tečer (4. r.).  

Božićni koncert bio bi nezamisliv bez zborskih točaka, koje su uvijek poput šlaga na koncertnoj torti. Dječji zbor otpjevao je Brittenovu skladbu Fancie, a Srednjoškolski zbor uz instrumentalno sudjelovanje Elze Lakušić na flauti i Ivana Tečera za klavirom skladbu La paz del Seņor A. Ruuth. Koncertnu večer zaokružili su združeni Dječji i Srednjoškolski zbor pod ravnanjem prof. Danijele Božičević i uz instrumentalnu pratnju prof. Marte Galić za klavirom i Hrvoja Mihića na dobošu, a izveli su mnogim učenicima vrlo dragu skladbu The little drummer boy. 

Prepoznavši da je u pripremu božićnog koncertnog programa uložen velik trud, i učenika i nastavnika, publika koja je do posljednjeg stajaćeg mjesta ispunila Veliku dvoranu Glazbene škole nagradila je sudionike velikim i srdačnim pljeskom. I doista su ga zaslužili jer svakim danom doprinose razvoju kulture sredine u kojoj žive.