Blagoslovljena obnovljena crkva Blažene Djevice Marije od sedam žalosti u Oriovčiću
Blagoslovljena obnovljena crkva Blažene Djevice Marije od sedam žalosti u Oriovčiću
Svečano je ove nedjelje bilo u Oriovčiču, malome selu pod obroncima Dilja, u župi Podcrkavlje: blagoslovljena je obnovljena stoljetna crkvica Blažene Djevice Marije od sedam žalosti! Velika većina od 120 mještana ovog maloga sela okupila se na svetoj misi i obredu blagoslova ckrvice, koju je predvodio vlč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Đakovačko osječke nadbiskupije, a suslavio vlč. Josip Kešinović, župnik župe sv. Ivana apostola.

 Crkva u Oriovčiću je inače izgrađena 1926. godine, iste pak i blagoslovljena, u doba župnika podcrkavačkog Josipa Tercija. Jednom na mjesec u ovoj crkvici slavi se euharistija, a vjernicma je svakodnevno otvorena za osobnu molitvu.  Inače, obnova je koštala 30 tisuća kuna, a 25 tisuća donirala  je Općina Podcrkavlje. Ostatak je novca prikupljen iz donacija, a i vjernici iz župe, najviše mještani Oriovčića puno su doprijenili volonterskim radom u samoj obnovi. 

Tumačeći Božju Riječ za 9. nedjelju kroz godinu, vlč. Gašparović posvijestio je okupljenim vjernicima značenje Isusovih riječi kako je 'subota stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote'. "Ovo možemo proširiti na cijeli zakon i reći kako je zakon dan radi čovjeka, a ne čovjek radi zakona. Isus zapravo ovime staje u obranu čovjeka i njegovih osnovnih potreba i  dostojanstva. Želi staviti čovjeka u središte pozornosti, ne zakon, ne običaje, nego – čovjeka u potrebi! Samo kad je čovjek u središtu, onda možemo raspravljati. Ako dakle nedjeljom moramo raditi, neka to bude na dobrobit drugoga, na opće dobro i Bogu na slavu, a ne kako bismo bili robovi za svoje ili nečije sebično zgrtanje osobne profiti i materijalne koristi" naglasio je vlč. Gašparović u prigodnoj propovijedi. Čestitao je i zahvalio svima koji su i na najmanji način pomogli obnovu crkve Gospe od sedam žalosti, kazavši kako ovdje nije riječ samo o obnovi crkvenog objekta, nego o obnovi duha i vjere Kristove žive Crkve.

 
Dobra je vijest da se u Oriovčić ljudi  polako vraćaju. Ima i mladih, koji ovdje žele živjeti u okruženju bogatih prirodnih potencijala. Teško je, kažu, ali se uzdaju u Boga i  zagovor Gospe Žalosne, na čiji spomendan 15. rujna slave i svoj crkveni god. Ponosito i hrabro čuvajući vjekovnu baštinu svojih pradjedova...