Birači vjeruju da imamo najkvalitetnije lokalne političare
Birači vjeruju da imamo najkvalitetnije lokalne političare
Sinoćnja 'Klopka' bavila se analizom lokalnih izbora, gradova i županija diljem Hrvatske, kao i čitavog izbornog sustava.

Gosti su tako bili novinar i autor knjige 'Nelegalni izbori - nelegitimna vlast' Darko Petričić, kandidat za gradonačelnika Zagreba Ivan Valek, glavni urednik SBTV-a Ivan Čalić i analitičar 'Projekta Velebit' Domagoj Pintarić. U početku se raspravljalo o tome kako građani i glasači smatraju da su lokalni političari odlični pošto su direktno na svom džepu sa 100 ili 200 kuna osjetili njihovu pomoć. U takvom odnosu snaga ne čudi da imamo vrtoglavih 555 jedinica lokalne samouprave uz 20 županija - taj megalomanski birokratski aparat služi kao uhljebska podloga sustava. Gosti su potvrdili da je kvaliteta kandidata manje bitna i ono što motivira glasače zapravo su umrežavanje i platforma koristoljublja. A i ako to zakaže, tu je posve nesređen izborni sustav s oko 300.000 nepostojećih glasača uz brojne druge manipulacije, od poništavanja listića do fingiranja glasova. APIS, DIP i GONG u tim okolnostima ili imaju porozan sustav zaštite ili ne obavljaju funkciju zbog koje su formirani. Naravno, to nisu jedini problemi pa gradonačelnici i načelnici zakonski mogu duplirati funkciju i obavljati je paralelno uz saborsku dužnost.

Slična problematika je i kada su različite stranke na vlasti u gradu/općini, županiji i državi. Položaji zato nerijetko donose preveliku koncentraciju moći pa ne čudi kovanje termina 'gradski šerif'. Izuzev pogodovanja, uhljebskih mreža i klijentelizma na tim pozicijama znaju biti i pritvarani optuženici za korupciju, pa i pravomoćno osuđeni za zlouporabu samog položaja gradonačelnika. Predizborna kampanja samo je dodatni segment mutnih poslova i nejednakih uvjeta za sve kandidate. Bi li tome pomogla reforma sustava i možebitno stvaranje regija veliko je pitanje. Nakon minianalize situacije po gradovima zaključeno je da su troji izbori zasitili ljude od glasanja, no isto tako s obzirom na 'mrtve birače' izlaznost vjerojatno neće pretjerano pasti. Gledatelji su na referendumsko pitanje zašto glasaju za župana, gradonačelnika ili načelnika sa 74% odgovorili 'zato što je najkvalitetniji', a ostali odgovori ('zato što je moj', 'zato što imam koristi') nisu dobili značajniji postotak. To implicira da glasači ipak smatraju da biraju najboljeg menadžera grada i da ne sudjeluju u mreži.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a sljedeća emisija dolazi s temom 'Slavonski Brod - Predstavljanje lista i programa'.