Antonio Radman prvak Hrvatske s mladim golubom
Antonio Radman prvak Hrvatske s mladim golubom
Od 1975. godine u Slavonskom Brodu postoji Sportski klub uzgajivača golubova listonoša.

 Do sada su Brođani imali i nekoliko odličnih rezultata pa su tako prije 2 godine postali i prvaci Hrvatske, dok su u prošloj 2020. godini članovi kluba ostvarili najbolje rezultate u njegovoj povijesti. Prije svih Mladen Opačak sa starim golubom i Antonio Radman s mladim. 

Ovaj sport je vrlo zanimljiv i boduje se kada se svačiji golub vrati svojoj kući i prođe kroz određeni prostor kako bi ga senzor mogao registrirati. Naime, natjecanje se odvija na način da se svi golubovi u kamionu prevezu na određeno mjesto bilo to u Hrvatskoj ili negdje u Europi. Svi se golubovi u isto vrijeme puste i pobjednik je onaj čiji će se golub prvi vratiti svojoj kući. Antonio Radman se od 2008. godine natječe s ovim golubovima listonošama, dok je počeo vrlo rano s 8. godina, ali je tada imao golubove prevrtače.

Veliku pomoć Antoniju daje majka Smiljka koja golubove pušta svako jutro u 5 sati, ali u ljetnom periodu te joj se svi vrate nakon sat vremena. Uza sve to ona uz Antonija čisti prostor u kojem borave golubovi te ih hrani. 

U zimskim uvjetima golubovi su zatvoreni od 10. mjeseca pa sve do ožujka. Antonio Radman trenutno ih ima 80 te su svi razdvojeni na muške i ženske te na mlade i stare. Hranu kao i razne preparate i vitamine za golubove nabavlja iz Belgije

Svi golubovi koju su u vlasništvu Antonija Radmana imaju porijeklo iz: Belgije, Njemačke i Nizozemske te svaki od njih ima svoj rodovnik, dok on za svakog vodi evidenciju. Bio je prvak Hrvatske s mladim golubom te naravno da on ima svog goluba s kojim je ostvario sve dobre rezultate do sada.  

Ako Antonio ima svog favorita među golubovima, ima ga i njegova majka Smiljka koja svakodnevno brine o njima.

Zanimljivo je da golubovi lete brzinom od 100 km na sat te primjerice kad Antonio Radman s mladim golubovima radi trening odveze se autom do Okučana i tamo ih pusti. Dok se on vrati kući golubovi ga već čekaju na svom mjestu. Uz njega odličan rezultat imao je Mladen Opačak koji je sa starim golubom bio drugi u Hrvatskoj.

Dok golubovi lete bilo da se radi o treningu ili natjecanju na tom putu znaju ih napasti ostale ptice poput kobca. 

Gotovo je nevjerojatno da Antonio Radman kada svog goluba stavi u kamion i odveze ga u Berlin da se on iz Njemačke vrati i dođe kući. 

U Sportskom klubu uzgajivača listonoša Brod je 25 golubara koji na natjecanjima imaju mlade i stare golubove koji lete na kratkim, srednjim i dugim prugama, dok im prva natjecanja kreću početkom travnja.