60. izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina
60. izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina
Izišlo novo 60. jubilarno izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. Nakon smrti urednika Mirka Tomca tradiciju nastavile njegove kćeri

 Iz tiska je izišlo jubilarno 60. izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. Riječ je godišnjaku koji svake godine uz redovne rubrike poput kalendara sa svecima no i popisom radova u poljoprivredi kroz mjesece, iznova donosi zanimljive priče o Slavoniji, ljudima, događajima, običajima i tradiciji.

Rijetko je koje slavonsko kućanstvo propustilo pred kraj godine ili na početku nove nabaviti novo izdanje Slavonskog narodnog kalendara Čiča Grge Grgina. I tako je već desetljećima. Kultni tradicijski godišnjak svjetlo dana ugledao je i ove godine, i to jubilarni 60. puta. Nažalost, prvo je to izdanje bez dugogodišnjeg urednika Mirka Tomca koji nas je napustio u svibnju 2020. Projekt je to stvoren i nastavljen u obitelji Tomac. Od 1961. godine pa naredne 32 godine uređivao ga je Ivan Tomac, tradiciju je od 1993. godine nastavio sin Mirko, a sada će tu ulogu nastaviti njegove kćeri Ana i Marija. I u ovom novom izdanju nema velikih promjena u samom sadržaju, slijedi dobro iskušani koncept na koji su čitatelji navikli. 

Sadašnjicu nažalost određuje koronavirus koji je dospio i na samu naslovnicu. Već od te teme jasno je da Slavonski narodni kalendar nudi nešto posve drugačije od uobičajenih trendova izvještavanja. O epidemiji tako govori epidemiolog u mirovini Stjepan Čeović koji otkriva koje su epidemije vladale brodskim posavljem. Kada govorimo o zanimljivim pričama iz prošlosti, i najnovije izdanje kalednara prepuno je upravo takvog sadržaja. 

Tu su i zanimljive priče o ljudima koji danas stvaraju poput one o kolekcionaru Josipu Kecerinu, posljednjem izučenom kolaru Mirku Poljanecu, obljetnicama KUD-ova i Lovačkih društava pa sve do dobrih priča iz poljoprivrede. Veljko Lukić kao jedan od autora u kalendaru dodaje: kalendar je zadržao posebnost koja odgovara slavonskom čovjeku, a može se listati cijele godine: jer uz tekstove baza je od prvog dana kalendar sa svecima no i kalendar radova u poljoprivredi iz mjeseca u mjesec. 

Uz to što je svjedok vremena, prati aktualnosti i donosi priče iz sadašnjosti no i prošlosti baza ovog izdanja ostala je ista – ljubav prema Slavoniji. 

U vrijeme brzih informacija gdje važni i vrijedni ljudi, običaji i mjesta često ne dobivaju dovoljno medijskog prostora pa se za njih i ne čuje, Slavonski narodni kalendar Čiča Grge Grgina vrijedno bilježi i čuva upravo takve osobe i mjesta. Priča o problemima no donosi i one dobre priče kojih nam i u ovoj 2021. treba više nego ikada.