10. središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj
10. središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj
Sinoć je u Kaniži, u organizaciji UKPD Taras Ševčenko održana jubilarna X. središnja manifestacija Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj. U sjajno organiziranoj priredbi još je jednom približena ukrajinska kultura uz atraktivne folklorne izvedbe.

Ukrajinski folklor ističe se bogatstvom žanra i savršenstvom forme, pjesništvom i sofisticiranom lirikom, dubokom filozofijom i vatrenošću, a narodna kultura i umjetnost Ukrajinaca s pravom se smatraju jednom od najbogatijih baština kulture europskih naroda. 

"Povezanost ukrajinskog i hrvatskog naroda očituje se u puno segmenata. Od ostvarivanja svog nacionalnog pitanja, izraženog domoljublja, pa sve do kulturoloških i etnografskih poveznica. Povezanost ukrajinske manjine i stanovnika Brodsko-posavske županije, koja se u nekim njenim dijelovima zajednički proslavlja i obiljažava je očita. Najbolji dokaz dugogodišnjeg prijateljstva je i brončana ploča koju su naši Ukrajinci postavili na samom ulazu u Brodsko-posavsku županiju. Prijateljstvo dviju država, posebice u kontekstu regija njegovali smo i njegujemo kroz razne oblike", istaknuo je zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković, sudjelujući na ovoj manifestaciji.