Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
VIDEO Kako živjeti s dijabetesom?
Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti liječnici upozoravaju na drastičnu progresiju dijabetesa: donosimo savjete kako prevenirati bolest, a kako živjeti s njom?

 U Hrvatskoj je više od 380 tisuća dijagnosticiranih dijabetičara, u svijetu oko 425 milijuna. Koliko je dijabetes u drastičnoj progresiji, jasno govori procjena da će u slijedećih 20-ak godina broj oboljelih narasti na gotovo 700 milijuna! Povodom današnjeg Svjetskog dana dijabetesa, liječnici upozoravaju – mijenjate navike i živite zdravije jer samo prevencijom možemo spriječiti razvoj  šećerne bolesti od čijih posljedica u svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi!

Brođanka Jelica Krtolica već se 27 godina bori s dijabetesom! Nije lako, ali, poručuje – sa šećernom bolesti može se normalno živjeti uz redovitu terapiju i zdravijom prehranom. Puno joj, kaže, znači dnevna dijabetološka bolnica, u kojoj je edukacija i redovita kontrola razine glukoze u krvi ključna u prevenciji. Edukacija podrazumijeva sve ono što je zapravo dijabetes, kakvi su simptomi, kako se nositi s njima i kako spriječiti komplikacije. Edukaciji u dnevnoj dijabetološkoj bolnici pristupa se multidisciplinarno uz tim liječnika i medicinskih sestara educiranih za provedbu dijetnih mjera, tjelovježbe i zdrave prehrane.

U svijetu godišnje umire oko 4 milijuna ljudi i to uglavnom zbog komplikacija nastalih zanemarivanjem terapije. Dijabetes donosi promjene na krvnim žilama, srca, mozga, očiju, bubrega, arterijama na nogama, a najveći udio pacijenata koji su na hemodijalizi su upravo dijabetičari.

Slogan obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti "Obitelj kao podrška oboljelima od dijabetesa", ukazuje na važnost senzibiliziranja i obitelji i cjelokupnog društva s oboljelima.

Jer mogućnosti liječenja su velike. U zadnjih nekoliko mjeseci promijenili su se kriteriji o uvođenju novih lijekova, koji moraju imati kardiovaskularnu sigurnost prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE