Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
VIDEO - Tomo Zmaić iz Starih Perkovaca proslavio 100. rođendan!
U Starim Perkovcima ove je nedjelje, 15. prosinca bilo posebno svečano i veselo: najstariji Perkovčanin, Tomo Zmaić, proslavio je 100. rođendan!

 Fešta je bila u društvenom domu, uz tamburaše i čika Tomine najbliže, sinove, kćeri, unučad i praunučad, te brojne prijatelje i njegove Perkovčane.

Čika Tomo Zmaić je poznati svirač, završio je 1936. Muzičku školu u Zagrebu, punih 75 godina bio je orguljaš i zborovođa u mjesnoj crkvi, svirao po svadbama, a bavio se i poljoprivredom na velikom imanju koje je ostavio u naslijeđe sinu i unucima. Imao je petero djece, jedan sin umro je kao mali dječak, drugi je pak poginuo tijekom Domovinskog rata, živi su mu još jedan sin Andrija Branimir i dvije kćeri Kata i Mira, a ima i deset unuka i 12 praunuka. Supruga Ivka preminula je prije 5 godina.

Rođen je 15. prosinca davne 1919. godine. Nadživio je brojne državnike, pape i kraljeve, ne da se zubu vremena, kaže -  dobroga je zdravlja, samo mu, dodaje, treba 'majstor' za zube i za uši, jer slabije čuje, a sve ostalo je fala Bogu dobro. "U sto godina nikad nisam pio alkohol, niti sam ikada bio pijan. Nikad Boga nisam opsovao, odgojen sam u katoličkoj obitelji, roditelji su bili strogi i hvala im na tome i na svim savjetima", kaže čika Tomo i poručuje: u životu je najvažnije imati prijatelje, jer čovjek koji nema prijatelja, nemirnog je duha i ne može dugo živjeti. Zato je važno biti otvoren i sve voljeti".

Ispričao nam je čika Tomo i jednu anegdotu iz djetinjstva koju su mu prepričali njegovi roditelji. Često je naime boravio kod voljenih bake i djeda, koji su se zvali Eva i Adam. Kad je imao godinu dana, djed mu je, na Badnjak, na spomendan Adama i Eve, dao da kuša medenu rakiju. Dječak je popio jedan 'štamplić' i ništa mu, kaže, nije bilo. 

Tomo Zmaić najstariji je živući Perkovčanin i jedan od najstarijih stanovnika na području općine Vrpolje. "To je na ponos i diku cijeloj općini", kazala je općinska načelnica Ankica Zmaić koja je došla u čestitanje slavljeniku, inače rođaku njezina supruga. Na feštu okupljene uzvanike i samoga slavljenika Božji je blagoslov zazavo andrijevački župnik vlč. Josip Blumenšajn, a sam čika Tomo zahvalio je svima koji su došli na njegovo slavlje, posebno se radujući mladima i svojoj unučadi...


  

 

IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE