Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
U Slavonskom Brodu 9. Kongres pilinara jugoistočne Europe
Sektor primarne prerade nastavlja svoju uspješnu tradiciju organizacije središnjeg sektorskog skupa u jugoistočnoj Europi. Po deveti put u Slavonskom Brodu okupili su se predstavnici pilanske industrije, šumarstva, vodeći proizvođači tehnologija i drugi sudionicima na Kongresu pilinara jugoistočne Europe.

 Ovogodišnji kongres u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva poljoprivrede RH kao i Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije koja već niz godina prati i podupire ovo događanje s obzirom na činjenicu kako je drvno-prerađivačka industrija velik dio ukupne gospodarske proizvodnje ove hrvatske županije.

Iako je kongres sa radom započeo jučer studijskim obilascima pilana na području Slavonije,  u KKD „Ivana Brlić Mažuranić" danas je održana središnja svčanost u sklopu koje su s okupljenima obratili Stjepan Vojnićpredsjednik Hrvatskog drvnog klastera, Edo Oblak direktor Zavoda „Slo-les",Diego Benedetti  iz Europske udruge za pilane, Silvija Zec u ime Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković kao i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

U fokusu ovogodišnjeg kongresa koji je okupio više od 250 sudionika iz raznih dijelova Europe je mobilizacija dodatnih količina sirovine   uslijed velike potražnje za drvom, ali i veće povlačenje sredstava iz EU fondova. Također, kako su najavili današnji govornici, na skupu će biti riječi i o Zakonu o preradi drva o čijim odrednicama postoji veliki stupanj suglasnosti svih dionika u drvno-prerađivačkom procesu kao i o  kretanjima na međunarodnim tržištima drvnih proizvoda, europskoj sektorskoj politici, dostupnosti i raspodjeli sirovina, primjeni novih tehnologija sušenja i pripremi alata.

Jedan od ciljeva ove manifestacije je povezati i umrežiti predstavnike pilanske industrije i šumarstva, vodeće europske proizvođače pilanskih tehnologija, relevantne institucije te jedinice lokalne samouprave kako bi razmotrili zajedničke izazove i izgradili održiva partnerstva.

Aktualnost ovogodišnjih tema ne iznenađuje s obzirom na činjenicu kako je drvno-prerađivačka industrija najuspješniji sektor hrvatske proizvodnje i izvoza te direktno ili indirektno zapošljava oko 50.000 radnika, a ukupan izvoz od preko 1 mlrd. EUR-a čini oko 2% BDP-a. Ključnu podlogu za rast u ovom sektoru predstavlja kvalitetna sirovina i činjenica da je Hrvatska vlasnik oko 90% ukupne sirovine koju koriste tvrtke u drvno-prerađivačkom sektoru, stoga će neke od tema biti i zdravstveno stanje šuma i cijena trupaca kao i primjeri dobre prakse i inovacija u korištenju drvnih ostataka.

Uspješnost kongresa pilinara potvrđuje podrška velikog broja međunarodnih organizacija, lokalnih i regionalnih vlasti, udruga iz europskih zemalja i zemalja partnera, tako su ovogodišnji partneri kongresa Europska udruga pilana i Europska konfederacija drvne industrije.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE