SB danas - SB kalendar
Brodportal
10.24.2021. 08:14:12
U Brodu za 10 godina, deset gradonačelnika
Dogodilo se na današnji dan 24. listopada

 1557. započela je gradnja starog mosta u Mostaru.

1882. Njemački bakteriolog Robert Koch otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu „Kohov bacil“.

1912. završeno je asfaltiranje tadašnjeg Mollinaryevog šetališta u Brodu, pokraj Save, na potezu od parobrodarske stanice, koja se nalazila u liniji današnje koncertne dvorane, do nadomak Franjevačkog samostana. Tada je postavljena i ograda, ubrzo popularno nazvana gelenderi. 

1924. na mjesto gradonačelnika Stjepana Stevu Bublića postavljen je povjerenik vlade Radovan Golubić. On ostaje oko dva mjeseca. Iza njega je za vladinog povjerenika postavljen Blaž Markovac. On ostaje gradonačelnik 5 mjeseci. Potom kao birani gradonačelnik dolazi Vjekoslav Lojzek Tauchmann. No, krajem 1926. godine vlada ponovno na 14 mjeseci imenuje povjerenika Jurja Jelačića. Jelačić će ostati gradonačelnik 14 mjeseci a u veljači 1928. godine za gradonačelnika Broda biran je Dane Prpić, ali samo do kraja godine. U siječnju 1929., netom po uvođenju diktature kralja Aleksandra, za gradonačelnika, koji se zove komesar, postavljen je Vjekoslav Tauchmann, da bi već u veljači 1929. godine za gradonačelnika bio izabran Vendelin Djanješić. On će gradonačelnikovati preko tri godine, do 21. srpnja 1932. godine kada na mjesto brodskog gradonačelnika Dolazi Henrik Duffek, sanitetski major i liječnik. U deset godina od 1924. do 1934. godine Brod je imao 10 gradonačelnika. 

1929. dogodio se Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

1945. Osnovani su Ujedinjeni narodi. 

1971. inicijativu brodskog ogranka Matice hrvatske održana je skupština pjevačkog zbora „Davor“, osnovanog u Brodu na Savi 1871. godine, a zabranjenog 1949. godine. Za predsjednika pjevačkog društva izabran je Ivica Fratrić, potpredsjednik Tugomir Marin i Mladen Poštenjak, a za počasne članove Dragutin Tadijanović, Dubravko Jelčić, Ljiljana Molnar Talajić, i Zdravko Tomac. 

1995. Hrvatsko filatelističko društvo u Slavonskom Brodu obilježilo 60 godina postojanja. Tim je povodom Centar pošta u Slavonskom Brodu pripremio filatelističku izložbu u izložbenoj dvorani Muzeja brodskog Posavlja.

2000. Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku o otkupu izložbe „Stoljeće ratova na vratima Bosne“. To je prva izložba u povijesti grada koju je ijedno gradsko poglavarstvo otkupilo. Radilo se o 120 motiva Broda na starima razglednicama, koji su uništeni i devastirani u ratovima 20. stoljeća. Autor izložbe bio je Stribor Uzelac Schwendemann. 

2003. Concorde supersonični putnički avion povučen iz saobraćaja. 

2007. Počela gradnja Pelješkog mosta koji bi trebao premostiti Malostonski zaljev između Komarne i Brijeste na Pelješac, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pelješki most Hrvatskoj je važan jer njegovom izgradnjom uspostavila bi se čvrsta ce3stovna veza između svih dijelova hrvatskog teritorija.

2012. U Slavonskom Brodu održan 3. kongres pilinara jugoistočne Europe. Organizatori kongresa časopis Drvo i namještaj Hrvatskog drvnog klastera i Europski Institut LHK iz njemačkog grada Risenheima. Više od 300 sudionika iz regije i Europe raspravljalo je o problemima s nestašicom sirovina i mjerama za opstanak ove branše na europskom tržištu.

2017. Policijski službenici su, na graničnom prijelazu Slavonski Brod, kontrolirajući vozila uočili sumnjive pakete u donjem dijelu vozila. Pretragom su utvrdili da su dva makedonska državljanina u 24 paketa ilegalno prevozili 6,5 kilograma opojne droge heroin.

2017. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović boravila u Slavonskom Brodu gdje je s odgovornima razgovarala o onečišćenju zraka u Slavonskom brodu i okolici, odnosno kako smanjiti onečišćenje zraka na najmanju moguću mjeru.

2020. počeli radovi s izgradnjom parkirališta u Strossmayerovoj ulici u Slavonskom Brodu. Na ukupno 2.767 m2 asfaltne površine biti će 105 parkirnih mjesta, a vrijednost radova je 1,2 milijuna kuna.

Rođeni na današnji dan su: Tito Gobi, talijanski operni pjevač (1913), hrvatska operna pjevačica Srebrenka (Sena) Jurinac (1921.), Milivoj Slaviček, hrvatski pisac (1929.), američki glumac Kevin Kline (1947.), Roman Abramović, ruski naftni magnat (1966.), Wayne Rooney, engleski nogometaš (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik (1873.), Ernst Barlach, njemački kipar i književnik (1938.), Ino Perišić, hrvatski dirigent i skladatelj (1987), Gene Roddenberry, tvorac zvjezdanih staza (1991.), Rosa Park, borac za građanska prava američkih crnaca (2005.), Boris Magaš, hrvatski arhitekt i akademik (2013).

IZ KATEGORIJE
SB kalendar
SB kalendar

Radnici Đuro Đaković Grupe u štrajku

SB kalendar
SB kalendar

Na upotrebu predana sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu

SB kalendar
Posavska Hrvatska

Nestaje tribina iz koje su na travnjak istrčavali Mandžukić, Olić, Šuker, Boban, Prosinečki i Modrić

SB kalendar
SB kalendar

Održan 1. međunarodni festival harmonike „Bela pl. Panty“ u Slavonskom Brodu

SB kalendar
SB kalendar

Podmetnut požar u ĐĐ Montaži, počinitelj nikada nije otkriven