Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu
Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu zajedno s članovima svojih obitelji te profesorima i djelatnicima škole sudjelovali su u subotu 4. srpnja na misi zahvalnici, koju je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio ravnatelj gimnazije fra Klaudio Milohanović, domaći gvardijan. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja, otac jednog maturanta.

 Povezujući evanđelje toga dana s pandemijom zbog koje su učenici ovu školsku godinu pohađali u posebnim uvjetima fra Klaudio je u prigodnoj homiliji posvijestio učenicima kako im je Gospodin u tim danima bio posebno blizak. „Isus nam se daje u potpunosti, uvjerava nas da je s nama, želi u potpunosti bio dionikom našega života. To je ponuda ljubavi, dar života. O nama ovisi koliko mu dopuštamo da se proslavlja u našem životu. Kao što se Isus daruje nama i mi se trebamo darovati jedni drugima. Bog nas poziva na zajedništvo, ljubav, solidarnost, na dobrotu jednih prema drugima. Zato se ne smijemo zatvoriti u sebe. Vi ste mladi motori ovoga svijeta. Ne smijete se bojati informacija kojima nas bombardiraju, nego do kraja biti hrabri i odvažni „ rekao je uz ostalo fra Klaudio naglasivši kako tom misom želi Bogu zahvaliti za sve što im je u ovoj godini učinio.

Tumačeći evanđelje, učenicima je na kraju poručio kako ih Riječ Božja potiče da se ne boje doći Isusu, nego mu budu uvijek vjerni, dopuste da ih vodi u životu, da se napajaju na Božjoj Riječi i žive je u konkretnom životu.

Ukazao im je na privilegij što su završili katoličku školu, ustvrdivši kako su imali priliku puno bliže nego učenici drugih škola upoznati i izgrađivati svoju vjeru, te kao takvi trebaju biti poticaj drugim mladima. Svoju zahvalu Gospodinu izrekli su učenici u molitvi vjernika, a posebno na kraju kroz pjesmu „Tebe Boga hvalimo“.

Na kraju mise ravnatelj fra Klaudio zajedno je s razrednicima podijelio maturalne svjedodžbe maturantima istaknuvši pri tom za svakoga od njih neku posebnu karakteristiku. U klaustru samostana razrednici su i ostalim učenicima podijelili završne svjedodžbe.

Prepoznavši pri kraju Domovinskog rata potrebu katoličke škole u ovom gradu fra Domagoj Šimunović bio je inicijator osnivanja i prvi ravnatelj ove katoličke škole, koju je 25. kolovoza 1994. osnovala franjevačka provincija Sv. Ćirila i Metoda.

Ove godine školu je pohađalo 225 učenika, od toga je maturanata bilo 53. Od ukupno 33 djelatnika u školi djeluje 25 profesora.

tekst: B.Lukačević

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE