Vijesti - Politika
Brodportal
11.28.2018. 19:25:00
Pokušaj je to nedemokratskog odnosa prema vijećnicima oporbe
Sudeći po namjeri izmjene Poslovnika u radu Gradskog vijeća Slavonskog Broda za oporbu u Gradskom vijeću skoro da i više nema mjesta, poruka je to gradskih vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, HSP i nezavisnog Bore Grubišića s večeras održane tiskovne konferencije.

 Presica je sazvana u povodu namjere predsjednika GV da izmjeni Poslovnik u pogledu vremenskog kraćenja tzv. aktualnog prijepodneva u 60-minuti aktualni sat.

-Naša bojazan je s obzirom na naša dosadašnja iskustva opravdana za naš rad u Gradskom vijeću kao oporbenih vijećnika. Želimo upozoriti na promjene koje dolaze u obliku prijedloga u vezi izmjene Poslovnika o radu, gdje mislimo da su naša vijećnička prava već i do sada bila teško kršena i narušena, a s novim izmjenama naš rad još više onemogućen-rekla je uvodno Anita Holub, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a, HSP-a i nezavisnog Bore Grubišića.

-Sve će nas 30.studenog na stolovima dočekati prijedlog predsjednika Gradskog vijeća Stribora Valente o ukidanju aktualnog prijepodneva i uvođenju aktualnog sata. Sam prijedlog ukidanja aktualnog prijepodneva ničim nije obrazložen, kako nalaže Poslovnik i kako bi to trebalo biti, pa mi možemo zaključiti kako predsjednik GV pokušava onemogućiti sve vijećnike oporbe u postavljanju pitanja o radu gradonačelnika. S obzirom da većina vijećnika pozicije vrlo rijetko postavlja pitanja ovim bezrazložnim smanjenjem vremena predviđenog za upite građana, a vijećnici predstavljaju upravo te građane, nastavlja se praksa lošeg vođenja brodskg Gradskog vijeća i kršenja prava vijećnika, prvenstveno nepoštivanjem Poslovnika kako od strane predsjednika Vijeća tako i gradonačelnika. Zadaća je nas vijećnika pitati, raspravljati, iznositi mišljenje i ispravljati ono što smatramo pogrešnim i lošim, a predsjednik Vijeća je u prvom redu dužan poštivati prava vijećnika i voditi brigu da se ta prava poštivaju, te omogućiti vijećnicima iznošenje stavova bez ometanja. Pod predsjedavanjem Stribora Valente to je gotovo nemoguće, ispraviti netočan navod, navesti kršenje i povredu Poslovnika, dobiti odgovore na postavljena pitanja, ne može se dobiti ni stanka u ime Kluba za konzultacije a da sa te sjednice ne budemo udaljeni-istaknula je vijećnica Ilijana Vrbat Pejić (HSP).

-U slučaju da se ne prihvati prijedlog o povlačenju te točke dnevnog reda mi ćemo ići s amandmanima s ciljem da se ujednači mogućnost postavljanja vijećničkih pitanja, a sada postoji opasnost da pitanja koja bi htjeli postaviti budu ne odgovorena. U Poslovniku nije ograničeno vrijeme odgovora na pojedino vijećničko pitanje, drugi gradovi u svojim poslovnicima o radu gradskih vijeća imaju ograničen odgovor na vijećničko pitanje kao što imaju ograničeno vrijeme za postavljanje vijećničkih pitanja. Jednostavnom matematikom: 60 minuta a 25 vijećnika, nema baš prostora za postaviti pitanja na koje bismo htjeli odgovore. Bitno je istaći i da u samom Poslovniku nema tumačenja što biva s pitanjima koje bi htjeli postaviti na toj sjednici Vijeća ukoliko vrijeme od sat vremena prođe, ta pitanja će biti prema važećem Poslovniku nepostavljena i neće se dobiti odgovori na njih. Prednost pri postavljanju pitanja i odgovaranju imaju pisana pitanja, drugim riječima od trenutka kada nam se pošalju materijali počinje zapravo nekakva utrka da bismo mi u tih 60 minuta stigli postaviti pitanja, to je potpuno nepotrebno. Ukoliko se ne prihvati točka o povlačenju prijedloga mi ćemo ići s amandmanima, koji će ići u smislu ograničavanja vremena i za odgovor i reguliranja što će biti s pitanjima koja nisu uspjela dobiti odgovore na tekućoj sjednici Gradskog vijeća-naglasio je vijećnik dr.Ante Cvitković (HDZ). 

http://www.brodportal.hr/m/clanak/pokusaj-je-to-nedemokratskog-odnosa-prema-vijecnicima-oporbe-21263
IZ KATEGORIJE
Politika
Priopćenje Stožera CV

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Tema
Mjesec posvećen zdravlju žena

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Politika
VIDEO

U veljači otvaranje kafića i restorana?

Kultura i obrazovanje
U Muzeju Brodskog Posavlja

I Brođani mogu vidjeti novo lice legende baruna Trenka

Vjera
VINKOVO 2021.

Nadbiskup Hranić blagoslovio biskupijske vinograde i mlado vino