Vijesti - Tema
Brodportal
11.28.2021. 09:45:00
Ovogodišnja sezona dječjih viroza vrlo zahtjevna, uz Covid prisutne i druge epidemije
Šmrkav nos, temperatura i kašalj kod djece u ovom su razdoblju uobičajena pojava.

 Iako roditelji od nje zaziru, dijete godišnje prosječno pokupi i desetak viroza.

"Ova godine je izuzetno zahtjevna i trenutno kola 5-6 epidemija. Osim Covida koji se pojavljuje učestalo i kod djece, bronhiolitis je dominantan kod male djece. To je upala malih dišnih puteva prije alveola koju uzrokuje respiratorni sincicijski virus", kaže pedijatar Ivo Ilak

Prisutni su i rota te adenovirusi, bolest usta, šaka i stopala, peta i šesta bolest, vodene kozice. Dosta je i djece oboljele od koronavirusa. 

"Ove godine možemo testitati svu djelu ako su roditelji suglasni i pola testirane djece je pozitivno, ogromna je učestalost kod djece, ali na svu sreću simptomni su dosta blagi", ističe dr. Ilak.

Iako su brojke veće nego godinu ranije, rezultat je to, smatra, većeg broja testiranja. Najava za pregled u Domu zdravlja Slavonski Brod, kaže, nema. No kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest, ulazi se na poseban ulaz. Odvojen je ulaz i čekaonica i za drugu bolesnu djecu. Sve to omogućeno je u novim prostorima Doma zdravlja. Sve je osmišljeno kako ne bi bilo kontakta zdravih i bolesnih. Prostor je uređen po mjeri najmlađih. A svoj kutak dobile su i dojilje. Osim prostora, novom zgradom osigurana je i nova oprema. Tako se u Domu zdravlja sada može obaviti ultrazvuk kukova za bebe. U redu u Općoj bolnici više se ne mora čekati ni za druge osnovne preglede. Čime se značajno, smatra dr. Ilak, povećala kvaliteta primarne zdravstvene zaštite najmlađih članova našega društva.

IZ KATEGORIJE
Politika
Priopćenje Stožera CV

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Crna kronika
Policija upozorava

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Crna kronika
Kaznena prijava

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

Politika
FOTO GALERIJA

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Politika
VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede isplatit će COVID potpore svim stočarima