Vijesti - Politika
Brodportal
11.15.2020. 09:31:44
Otvoren natječaj za stipendiranje obrtničkih zanimanja u iznosu od 18 tisuća kuna
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i ove godine stipendira deficitarna obrtnička zanimanja. Iznos potpore 18 tisuća kuna

 Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i ove će godine izdvojiti značajna sredstva za stipendiranje obrtničkih zanimanja. Javni poziv za prijave na natječaj otvoren je do kraja ovoga mjeseca, a tko sve može ostvariti potporu u iznosi od čak 18 tisuća kuna, provjerili smo u Obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz prosinca 2019. godine, u Brodsko-posavskoj županiji nedostajalo je zidara, kuhara, mesara, stolara, pekara...Sve su to redom obrtnička zanimanja, koja su na tržištu rada daficitarna, i tražena. Ministarstvo gospodarstva zato svake godine otvara natječaj za stipendiranje onih koji se za njih školuju, a do stipendije učenici mogu doći ako ispunjavaju nekoliko uvjeta. 

Svi oni koji zadovoljavaju navedene kriterije, mogu se javiti na javni poziv, i ostvariti pravo na značajnu financijsku potporu. 

Iako je stipendija namijenjena za sufinanciranje troškova školovanja, iz Obrtničke škole ističu kako se ova, značajna sredstva, pametno mogu utrošiti i na druge stvari. 

Uz već dobro poznate razloga kao što su lako zaposlenje i dobre plaće, učenici se za obrtnička zanimanja sve češće odlučuju upravo i zbog mogućnosti stipendiranja. Da im je raspolaganju široka lepeza opcija, potvrđuje i ova činjenica. 

Stipendiranje je i jedan od načina na koji se s nacionalne razine već duže vrijeme promoviraju deficitarna zanimanja. Natječaj je otvoren do kraja studenog. 
 
http://www.brodportal.hr/m/clanak/otvoren-natjecaj-za-stipendiranje-obrtnickih-zanimanja-u-iznosu-od-18-tisuca-kuna-27426
IZ KATEGORIJE
Pozitiva
VIDEO

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

Politika
Priopćenje Stožera CV

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Pozitiva
VIDEO

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

Crna kronika
Prijevara u gospodarskom poslovanju

Platio više tisuća kuna za korištenje automobila, koji mu nikada nije isporučen

Crna kronika
U Starom Petrovom Selu

Zbog neprilagođene brzine dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći