Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Od ponedjeljka počinje nastava u osnovnim školama. Hoće li djecu poslati u školama, odlučuju roditelji
Sljedećeg ponedjeljka počinje treća faza popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa. Svoja vrata, za učenike od 1. do 4. razreda otvorit će osnovne škole, u kojima će se nastava organizirati prema epidemiološkim standardima koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nastava nije obvezna, pa škole provode ankete u kojima se roditelji trebaju izjasniti o tome hoće li poslati svoje dijete na nastavu ili ne.

 Otvorene su trgovine, frizerski saloni, knjižnice, crkve....Dvije faze popuštanja mjera, već su iza nas, a u trećoj, na red dolaze i osnovne škole. No popuštanje mjera ne znači da od sljedećeg tjedna školski hodnici više neće biti pusti.

Primjerice u Osnovnoj školi "Dragutin Tadijanović" u Slavonskom Brodu kako sada stvari stoje u ponedjeljak bi na nastavu mogao doći samo jedan učenik. Jer pohađanje nastave, nije obvezno, a o tome hoće li svoje dijete poslati u školu ili ne, odlučit će roditelji.

"U našoj školi ima osam odjela i od tih osam do danas mi se izjasnilo sedam odjela, svi roditelji, da ne žele poslati djecu u školu. Za sada imam jednog roditelja u jednom odjelu (koji želi poslati dijete u školu), dakle u organizaciji je moguća nastava u jednom razredu što i nije tako rizično",  kaže Ana Blagović, ravnateljica Osnovne škole "Dragutin Tadijanović".

Kako bi rizik bio još manji, poštivat će se propisane epidemiološke mjere. 

"Dezinfekcija na početku, dijete sa svojom učiteljicom odlazi u svoj razred, ne susreće nas ostale djelatnike. Ja moram svim djelatnicima izmjeriti temperaturu, provjeriti kakvo je stanje, imaju li kakve simptome na Covid, ukoliko nemaju, ja to sve bilježim svaki dan", objašnjava ravnateljica Blagović.

Djecu bi u školu, prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, trebali dovesti roditelji, koji neće ulaziti u ustanovu, prije ulaska u učionicu obvezno će se prati ruke, djeca poticati  da svoj pribor ne dijele s drugima, a kada god je moguće, organizirat bi se trebala i nastava na otvorenom. Osim toga, roditelji će morati potpisati i izjavu koja će biti potvrda da dijete nema simptome ili da nije imalo kontakte sa zaraženima. Kako će u ponedjeljak izgledati nastava, varirat će od škole do škole.

U Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić, već sada je jasno da će na nastavi biti više od jednoga učenika. 

"Na poslanu anketu odazvalo se 108 roditelja od njih ukupno 171 i 27 roditelja je iskazalo tu potrebu", kaže Zlatko Bagarić, ravnatelj Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić".

Kada početkom sljedećeg tjedna ponovno sjednu u školske klupe, njihova nastava, izgledat će ovako: 

"Djeca za koju budemo organizirali nastavu ovdje u školi će raditi po onom mješovitom modelu nastave kako je ministarstvo reklo, pratit će se i ovdje program nastave na HTV 3. a s njima će biti i jedan učitelj, znači ne nužno i njihov redovni učitelj. Skupine će biti s maksimalno 9 učenika", objašnjava Bagarić.

Riječ je, ističe, samo o razrednoj nastavi, jer predmetna, kao što je nastava vjeronauka ili engleskog i njemačkog jezika, neće biti organizirana. I oni koji rade na daljinu, i oni u školi, radit će, dakle, isto. Pripreme su, kažu ravnatelji, dobrim dijelom već odrađene. 

"Kupili smo puno dezinfekcijskih sredstava, mi smo ovo vrijeme dok učitelja nije bilo, tehničko, administrativno osoblje i ja bili u školi, okrečili nekoliko učionica i hodnika, tako da smo uistinu dezinficirali školu maksimalno, pripremili maske, dezinficijense, rukavice, sve što je potrebno", dodaje Blagović.

Jedna od temeljnih smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bez obzira na sve mjere, ipak je ostanak kod kuće kada god je to moguće. 

"Nisam siguran jesu li roditelji razumjeli i do kraja pročitalo one upute od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i upute od Ministarstva u kojima je glavno načelo da roditelji koji imaju uvjete i mogu osigurati nastavak praćenja nastave putem HTV-a ostave djecu kod kuće", zaključuje Bagarić.

Onima koji to ne mogu, školska će vrata od 11. svibnja biti otvorena, a koliko će učenika kroz njih proći, znat će se u ponedjeljak. 

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE