Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Od noćas počinje zimsko računanje vremena
Pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, odnosno s 3 sata ujutro na 2 sata, u nedjelju, 25. listopada, započet će zimsko računanje vremena.

 Iako za vikend počinje zimsko računanje vremena, motorna vozila tek od 1. studenog moraju za vrijeme vožnje imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Odluka o tome donesena je novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019).

Motociklisti, pak, znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Zimsko računanje vremena znači i mijenjanje termina tzv. jeftine struje, pa će se umjesto od 22 do 8 jeftinija struja obračunavati od 21 do 7 sati.

Zbog pomicanja kazaljki i na prugama HŽ Infrastrukture uobičajeno se organiziraju posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo vrijeme.

Neke studije navode da postoje negativne posljedice pomicanja vremena, odnosno pokazalo se da se ljudi zbog pomicanja sata općenito osjećaju lošije.

Europski parlament podržao je u ožujku prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Nova direktiva ne znači automatsko ukidanje ljetnog ili zimskog računanja vremena u EU-u ili uvođenje "jedinstvenog vremena" u Europi, nego prekida praksu usklađenog pomicanja sata na razini EU-a te omogućava državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena, odnosno hoće li zadržati ljetno računanje vremena ili prijeći na zimsko računanje vremena.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE