Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Sport
Nogometna legenda Duško Šetka danas aktivan kuglač
Duško Šetka je sportska legenda Slavonskog Broda i svojih Donjih Andijevaca.

 Počeo je s nogometom, dok je kasnije prešao na kuglanje u kojem je i danas. Osnovao je Savez sportske rekreacije Sport za sve, dok je danas sa 68. godina života u zasluženoj mirovini. Međutim, i dalje je aktivan pogotovo u kuglanju u slavonskobrodskoj Lokomotivi 1967 u kojoj je igrač i predsjednik. Prvi sport bio mu je nogomet i to u rodnim Donjim Andrijevcima, ondašnja Budućnost u kojoj je igrao do svoje 30. godine. Tako mu je Budućnost jedini klub u igračkoj karijeri, dok je kasnije prešao na mali nogomet nastupajući u gradskim Ligama malog nogometa.

Bio je i nogometni trener i to 1993. godine kada je vodio seniore Budućnosti iz Donjih Andrijevaca, dok je dvije godine kasnije bio i trener MV Croatije. Posebno je emotivan bio na spomen pokojnog Tomislava Buhača kojem je bio trener i koji je nakon nesretnog slučaja preminuo na terenu. U njegovu spomen danas nogometni klub iz Donjih Andrijevaca i nosi ime Tomislav.

Nakon nogometa, Duško Šetka veliki trag ostavio je u kuglanju, pa mu je tako prvi klub bio slavonskobrodski Dinamo koji se ugasio 1986. godine, dok je onda bio u Radničkom koji je postojao sve do 1991. godine. Nakon Domovinskog rata pa do danas član je slavonskobrodske Lokomotive 1967, dok je dvije sezone i to 1995./96. nastupao za Zanatliju u tadašnjoj Prvoj B ligi.

Šetka je osnovao i Školu kuglanja u Lokomotivi, dok je bio i dugogodišnji trener kuglačica Obrtnika. Jedini pehar koji je osvojio u životu je onaj iz njemačkog Tutlingena pokraj Ulma u kojem je oborio 603 čunja što mu je do danas najbolji rezultat u kuglačkoj karijeri.

Prije 20 godina Duško Šetka osnovao je Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ te je bio predsjednik u 3 mandata. Bio je inicijator Božićnog čaja na Savi, manifestacije koju danas uspješno organizira Trkački klub BraCe. Lijepo priznanje dobio je 2005. godine od Hrvatskog Olimpijskog odbora za uspješan rad u Savezu sportske rekreacije.

Kako je cijela obitelj Šetka bila u nogometu, od njegovog oca, pa brata Antuna i nećaka Antonija, taj niz sada nastavlja unuk Zvonimir Marković koji je u školi nogometa Željezničar. Tu je i unuka Barbara Marković koja je u Atletskom klubu Marsoniji, dok on uz kuglanje sada uživa pratiti unučad po sportskim terenima.

Izdvojimo još da se Duško Šetka bavio i atletskim višebojem te je na radničkim sportskim igrama metalaca u Velesu u Makedoniji osvojio 2. mjesto.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE