Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
"Najveći problem malih pilanara nedostatak je domaće sirovine"
Novi trendovi i izazovi u pilanskoj i drvnoj industriji i ove su godine u Slavonskom Brodu okupili vodeće europske stručnjake i proizvođače, te predstavnike relevatnih institucija, njih više od 300, u ovoj strateški važnom sektoru gospodarstva, na tradicionalnom 8. Kongresu pilanara zemalja Jugoistočne Europe u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike. Kongres je otvoren jutros stručnom konferencijom o tržištu sirovina, pilanskim tehnologijama i proizvodnji biomase i energije iz drva.

 Nedostatak sirovine na domaćem tržištu trenutačno je najveći problem s kojima se nose mali pilanari u Hrvatskoj. Primorani su stoga kreditima kupovati skupe trupce drva iz Slovenije kako ne bi morali zaustaviti proizvodnju i otpuštati radnike. U Hrvatskim šumama čine sve kako bi pronašli model prava raspodjele na kupnju sirovine koji će zadovoljiti i pilanare i finaliste, istaknuo je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o., u ime Predsjednice Republike otvarajući 8. Kongres pilanara zemalja Jugoistočne Europe. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo izvoz domaćih sirovih trupaca, jer je cilj svu sirovinu preraditi u Hrvatskoj, stvoriti dodanu vrijednost te razvijati ruralne krajeve. Za najveću hrvatsku drvnu idnustriju, Grupaciju Sherif iz Gline koja izvozi finalne proizvode na nekoliko kontinenata te ove godine očekuje prihod veći od 500 milijuna kuna, glavni je izazov cijena, a sirovinu kupuju u Sloveniji ili Mađarskoj. 

 
Svima je u interesu napredak i suradnja. Vidljivo je to i iz velikog odaziva na kongres u Slavonskom Brodu, koji je najbolja prilika za interakciju, umrežavanje i vidljivist dobavljača tehnologija. Došli su u Slavonski Brod predstavnici proizvođača iz Rumunjske, Mađarske, Makedonije, Srbije, BiH, Austrije, Njemačke, Švedske, Finske, Francuske i po prvi put 20 predstavnika slovenskog udruženja pilanara" istaknuo je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvenog klastera. 
 
Nije Slavonski Brod slučajno izabran za mjesto održavanja Kongresa pilanara zemalja jugoistične Europe. U Brodsko-.posavskoj županiji drvoprerađivačka industrija jedna od najvažnijih grana gospodarstva, podsjetio je Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.
 
"Investicije u drvnoprerađivačke pogone prate i suvremeni trendovi proizvodnih tehnologija, a imperativ svakog razvoja je i edukacija. Stoga Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi na promjenama u strukovnom obrazovanju učenika, što uključuje i drvoprerađivačka zanimanja", naglasio je prof. Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. 

A pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić je pak istaknuo kako je perpsketiva za nove investicije u drvoprerađivačkoj industriji prilično dobra, jer je u fondova Europske unije malim, srednjim, pa i velikim poduzetnicima, uključivo i drvni sektor na raspolaganju vieš od milijardu eura za njihove projekte i ulaganja u kapacitete, tehnologiju i proizvodnju. 
 
Ove godine partneri Kongresa su Europska udruga pilanara i Europska konfederacija drvne industrije. Jedna od tema stručnih  konferencija je i politika koja će odrediti budućnost razvoja drvnoga sektora u zemljama Jugoistočne Europe. 
 

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE