Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Marveni vašar u Brodu
Dogodilo se na današnji dan 4. travnja

 1626. godine u Brod je stigao kanonik Grgičević koji ostavlja zanimljiv opis. Za Brod kaže da je tada imao približno 500 kuća, od kojih je samo 40 katoličkih. U brodskoj župi ima 800 katoličkih kuća, koje bi mogle caru dati isto toliko vojnika.

U Slavonskom Brodu je rođen 1920. godine general pukovnik Đuka Balenović. Osnovnu školu i gimnaziju je pohađao u Slavonskom Brodu. U toku Drugog svjetskog rata bio je na raznim vojnim dužnostima, a poslije rata završio je Višu vojnu akademiju. Bio je ađutant vrhovnog komandanta oružanih snaga i vojni inspektor. Nositelj je brojnih jugoslavenskih i stranih odlikovanja. 

Veterinarska hematologinja Pavica Bauer-Sić rođena je 1926. godine u Slavonskom Brodu. Veterinarski fakultet na kojem je ujedno i doktorirala završila je u Zagrebu. Od 1961. do 1963. radi kao stipendistica Humboldtove zaklade u Marburgu i Hannoveru, a potom u institutu Veterinarskog fakulteta u Gissenu. Umrla je 1968. godine. 

Na marvenom vašaru u Brodu 1933. godine dotjerano je 800 krava i volova, 1.800 svinja i preko 400 konja. 

Među tisućama inter-brigadista koji su pritekli u pomoć španjolskoj republikanskoj armiji i španjolskom narodu u njegovoj borbi protiv fašističkih kontrarevolucionara bilo je i oko dvije tisuće Jugoslavena. Mnogi od njih ostavili su svoje živote na frontovima Španjolske, a među njima je bio i Brođanin Vladimir Brkić koji je poginuo 4. travnja 1938. na aragonskom frontu. Rođen je u Gornjoj Vrbi 1915., nižu gimnaziju polazi u Brodu, a vojnu školu u Beogradu. 

Brođanin Vlado Bogatec postao je 1948. godine prvak Hrvatske u šahu. 

1984. godine umro je u Rijeci sveučilišni profesor dr. pedagogije Zvonimir Cviić, rođen u Brodu na Savi 29. prosinca 1923. godine. Bio je osnivač Pedagoške akademije na Rijeci i autor brojnih stručnih i znanstvenih radova. Dobitnih je Nagrade „Ivan Filipović“ za životno djelo.

1994. godine brođanin Tade Opačak prvi put je istrčao veliki humanitarni maraton od Slavonskog Broda do Nove Gradiške i nazad. 

Ostali događaji:

636. godine umro je znameniti svetac Izidor Seviljski. Bio je izuzetno važan za europsku učenost, jer je sastavio jednu od prvih enciklopedija u svjetskoj povijesti.

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine zaradio prefiks Sir kao vođa britanske flote koja je oplovila svijet u tri godine.

1721. započeo je mandat prvog „premijera“ u britanskoj povijesti. Ime mu je bilo Sir Robert Walpole, a sam pojam „premijer“ tj. na engleskom jeziku „Prime Minister“ označava „prvog ministra“ kraljevske vlade u Velikoj Britaniji.

Famozna „Stars&Stripes“, zastava Sjedinjenih Američkih Država službeno je uvedena u upotrebu 1818. godine kada je Kongres donio odluku o izgledu zastave, trinaest vodoravnih crvenih i bijelih crta sa bijelim zvijezdama na plavoj podlozi u gornjem lijevom uglu za svaku saveznu državu, kojih je u tom trenutku bilo dvadeset. 

1884. godine Bolivija je potpisala mirovni sporazum sa susjednim Čileom, po kojem je izgubila pristup moru.

Početak Sun Jat Sen-ove kulturne revolucije u Kini dogodio se 1919. godine. 

1949. godine potpisan je Sjevernoatlantski ugovor kojim je stvoren NATO. Kratica označava North Atlantic Treaty Organization.

1958. godine je Centar za nuklearno razoružavanje predstavio svoj znak pod kojim su željeli ujediniti sve antinuklearne snage svijete.

1960. godine RCA Victor postaje prva izdavačka kuća koja istovremeno sve svoje singlove objavljuje u stereu i monu, počevši s Elvisovim „Stuck On You“.

Baptistički svećenik, mirovni aktivist i borac za prava Afroamerikanaca dr. Martin Luther King Jr. ubijen je na današnji dan 1968. godine u Memphisu.

1975. godine utemeljena je kompanija Microsoft, pod izvornim imenom Micro-Soft (kratica za Microcomputer-Software).

U Vijetnamskom ratu, tijekom „Operacije Babylift“ 1975. godine, američki vojni zrakoplov koji je prevozio vijetnamsku ratnu siročad srušio se nakon polijetanja iz Saigona. Poginule se 172 osobe, većinom djeca. 

1976. godine Norodom Sihanouk abdicirao je s uloge vođe Kambođe nakon čega su ga ubili Crveni Khmeri. 

Pakistanski predsjednik Zulfikar Ali Bhutto pogubljen je 1979. godine. 

Rođeni na današnji dan su: njemačka književnica Bettina von Arnim (1785.), Franjo Mraz, hrvatski naivni slikar (1910.), ruski redatelj Andrej Tarkovski (1932.), Finn Christian Jagge, norveški alpski skijaš (1966.), Maja Nekić, hrvatska glumica (1972.), Heath Ledger, australski glumac (1979.).

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE