Vijesti - Pozitiva
Brodportal
02.04.2021. 10:03:00
Kuća sretnih ciglica obnovljena u europskom projektu "Sretne ciglice grade put u zajednicu"
Kuća sretnih ciglica u Slavonskom Brodu otvorena je 2006. godine, prvo kao objekt za mlade koji izlaze iz dječjeg doma nakon punoljetnosti, a zatim je od 2014. godine i zatvaranja bivšeg doma za djecu u Kumičićevoj prilagođen za organizirano stanovanje djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

 Danas, pod nazivom Kuća sretnih ciglica djeluje Centar za pružanje usluga u zajednici i osim skrbi za djecu i mlade bavi se cijelim nizom savjetodavnih poslova. Za to će im trebati puno veći prostorni i ljudski kapaciteti pa su stoga za sve to zatražili i sredstva iz europskih fondova. U tijeku je provedba čak dva, a jedan od njih je projekt "Sretne ciglice grade put u zajednicu".

Kuća sretnih ciglica na lokaciji je u Vrazovoj ulici od 2006. godine gdje su  nekada bila u funkciji četiri stana za mlade koji su izlazili iz doma i pripremali se za samostalan život, a sada su dvije stambene jedinice, svaka je za 8 korisnika. Tu su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji ne mogu živjeti u svojim biološkim obiteljima. 

Za razliku od bivšeg doma u Kumičićevoj gdje su djeca bila smještena po sobama, ovdje smještaj sliči na boravak u pravoj maloj zajednici. Imaju svoj kutak za učenje, igru i zabavu no i obveze, baš kao i u svakoj obitelji. 

"Svaki tjedan imamo zaduženja, ona se mijenjaju na tjednoj bazi, a svaki korisnik kojeg imamo ovdje dođe na red. Tako je ovaj tjedan netko zadužen za dnevni boravak, a to znači usisavanje, brisanje prašine, slaganje prekrivača pa je sljedeći tjedan zadužen za kuhinju gdje je on postavlja stol, ide po ručak za sve korisnike, stavlja posuđe u perilicu", kaže Ivana Matić, odgojiteljica u Kući sretnih ciglica.

Također sredstvima projekta obje stambene jedinici u Kući sretnih ciglica posve su obnovljene. 

"Uređene su dječje sobe, kompletno su zamijenjeni kreveti i ormari, radni stolovi i stolice, obnovljena je kuhinja, kupaonice, promijenjena je unutarnja stolarija kompletno i parketi su uređeni", kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica".

Kuća u Vrazovoj dobila je i novu fasadu, a završena je i adaptacija stanova za povremenu podršku u Naselju Andrije Hebranga. 

Sve adaptacije, kupovina vozila, kupovina i uređenje kuće u Podvinju kao i u Novoj Gradiški, te u konačnici i gradnja nove zgrade u Vrazovoj financirana je iz projekta "Sretne ciglice grade put u zajednicu" Projekt traje od srpnja 2018. godine do lipnja 2021. i vrijedan je 13 596 202,76, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran je bespovratno s 9 687 865,02 kuna.

Cilj je povećati kapacitete za pružanje izvaninstitucijskih usluga, razvoj usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu s problemima u ponašanju i širenje mreže socijalih usluga na područje Grada Nova Gradiške.

U foto galeriji donosimo kako izgleda obnovljena kuća u Vrazovoj ulici.

Više o projektu na članku "Sretne ciglice vode put u zajednicu" te na mrežnim stranicima "Kuće sretnih ciglica".

http://www.brodportal.hr/m/clanak/kuca-sretnih-ciglica-obnovljena-u-europskom-projektu-sretne-ciglice-grade-put-u-zajednicu-28022
IZ KATEGORIJE
Tema
Prognoza

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

Vjera
NADBISKUP ĐURO HRANIĆ UPUTIO PORUKU VJERNICIMA

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

Politika
Priopćenje Stožera CV

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Politika
HDZ-ova UZDANICA ZA OPĆINU ORIOVAC

Jelena Ivezić (37) - kandidatkinja HDZ-a za novu načelnicu Općine Oriovac

Tema
NOVA IZDANJA

Slavonski umirovljeni pirotehničar napisao knjigu o razminiranje domovine uključujući i brodski kraj