Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Katolički vjernici slave svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove
Katolički vjernici danas proslavljaju Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristova.

 Tim blagdanom žele obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom trenutku kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom; jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. „U svemu jednak, osim u grijehu“. U brojnim zemljama EU pa tako i u Hrvatskoj, Tijelovo je neradni dan, državni praznik.

Na današnji se blagdan vjernici sjećaju kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

U svim crkvama diljem svijeta Tijelovo se proslavlja tradicionalnim molitvenim procesijama na čelu kojih svećenici nose u pokaznici Presveti sakrament. Noseći Presveto i blagoslivljajući njime ne samo one nazočne već cijeli svijet, kršćani se u isto vrijeme podsjećaju kako oni sami svojim životom moraju biti žive pokaznice i biti izvor blagoslova za svijet. Kršćani na Tijelovo ne idu u procesiji da bi nešto demonstrirali ili protiv nečega protestirali, već da pokažu da kao hodočasnici stupaju za Kristom prema konačnom cilju svoga života. Zato je Tijelovo prava prilika da se svaki kršćanin ozbiljno zapita, kako predstavlja Krista u svijetu. Zbog epidemije koronavirusa tradicionalna procesije ove godine će izostati u većini župa.

Osim odlaska na svetu misu i primanja sakramenta, još jedan čin pobožnosti vezan je posebno uz današnju svetkovinu Tijelova, a to je adoracija odnosno klanjanje pred Gospodinom prisutnim u Euharistiji.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE