Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
I dalje ograničen promet s Bosnom i Hercegovinom, vlasnici nekretnina uskoro preko granice i sa osobnom
Vlasti u Bosni i Hercegovini najavljuju otvaranje granica početkom lipnja. Na granici u Sl. Brodu tek rijetki putnici, odvija se većinom teretni promet

 Po novim protokolima na granicama postupa se posljednjih dana. Razlog je otvaranje europskih granica, ukidanje samoizolacije zbog čega su brojni hrvatski građani odlučili posjetiti obitelj ili se vratiti u Hrvatsku. Zbog toga su velike gužve na granicama sa Slovenijom. Što se tiče međunarodnog graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom u Slavonskom Brodu gužve nema.

No prema najnovijim informacijama, oni koji imaju nekretnine u susjednom Bosanskom Brodu moći će granicu prelaziti samo s osobnom iskaznicom.

Dobre vijesti za sve hrvatske državljane koji imaju nekretninu u susjednoj državi. Najnovije informacija sa sastanka u Mostaru za SBTV je prenio dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković. 

“Sa sastanaka iz Vijeća ministara u četvrtak i na jučerašnjim sastancima u Mostaru i Sarajevu je dogovoreno i već se počelo primjernjivati da se prelazi s osobnom iskaznuicom RH i uz predočenje osobne karte BIH iz kojih je vidljivo da osoba ima BIH državljanstvo i da ima  nekretninu u BIH”, rekao Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske.

Informaciju su potvrdili i iz brodsko-posavske Policijske uprave.

Ulazak stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu i dalje nije dozvoljen osim onima s posebnim dozvolama.  A otvaranje granica, prema najavama, trebalo bi krenuti od početka lipnja.

“Nadam se da će od 1. lipnja stanje biti kako je prije bilo, Da će se moći jednostavno kretati s osobnom iskaznicom bilo koje europske zemlje bez ikakvih predočenja ili uvjetovanja o osobnoj karti BIH”, kaže Jerković.

Ovih se dana lakše diše u susjednom Bosanskom Brodu. Naime Republika Srpske ukinula je izvanredno stanje koje je vladalo zbog epidemije koronavirusa. Život se kao i u Slavonskom Brodu polako vraća u normalu.

Od četvrtka je ukinuta mjera obvezne dvotjedne samoizolacije za građane BiH koji se vraćaju iz inozemstva. U Republici Srpskoj ukinut je i policijski sat koji je bio na snazi od 28. ožujka. Što se tiče stanovnika Slavonskog Broda osim onih koji imaju nekretninu ili rodbinu s druge strane Save, mnogima najviše nedostaje shopping, a nekima i hrana. Nema više niti jeftinijeg goriva zbog kojih su mnogi prelazili granicu, kao niti kupovina povoljnijih namirnica i odjeće.

Stanje na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu zadnjih dana je iznimno mirno. Tek nekolicina građana prelazi granicu, a najveći dio prelazaka čini teretni promet kamiona.

Republika Srpska u ovom trenutku ima oko 500 aktivnih slučajeva koronavirusa, a ukupno više od 1300, dok je u Federaciji BIH broj zaraženih oko 2370. Nošenje maski u zatvorenim prostorima za stanovnike Republike Srpske ostaje obveza, a na otvorenom, javnom mjestu ukoliko je više ljudi na okupu.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE