Vijesti - Kultura i obrazovanje
Brodportal
01.23.2021. 10:05:28
I Brođani mogu vidjeti novo lice legende baruna Trenka
U Muzeju Brodskog Posavlja u povodu 310. obljetnice rođenja baruna Trenka i 280. godišnjice Trenkovih pandura otvorena je izložba “Barun Trenk - novo lice legende”.

 Muzej Brodskog Posavlja, u nastojanju da zanimljive izložbene projekte predstavi i brodskoj javnosti, u okviru međumuzejske i međunarodne suradnje, u petak, 22. siječnja 2021. godine otvorilo je izložbu Muzeja grada Brna “BARUN TRENK – NOVO LICE LEGENDE”, prvu izložbu u Hrvatskoj na kojoj je predstavljena rekontrukcija stvarnog izgleda jedne povijesne ličnosti. Izložba je prošle godine gostovala u Gradskom muzeju Požega, Gradskom muzeju Bjelovar i Muzeju Like Gospić.

Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka, koji su ostvareni u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta - Prirodoslovno-matematičkog fakulteta - Odsjek za antropologiju u Brnu. Autori su: Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová, Petr Vachůt.  Rekonstrukcija lica i tijela te odjeće baruna Franje Trenka, jedne od najpoznatijih ličnosti u hrvatskoj povijesti i jedne od najpopularnijih ličnosti 18. stoljeća u Europi, rezultat je dvogodišnjeg stručnog rada antropologa i povjesničara. Na temelju 27.019 CT snimaka mumificiranog tijela Franje Trenka izrađeno je 157 digitalnih modela, a na sedam uzoraka mekog tkiva provedena je genetska analiza što je doprinijelo izradi virtualne rekonstrukcije njegovog izgleda u vrijeme kada je bio zatvorenik u zatvoru Spielberg. Osim rekonstrukcije samog izgleda, izrađena je i animacija tako da je digitalnom modelu Trenka pridružen i pokret. Također, izneseni su manje poznati detalji iz njegovog života - od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok… 

Barun Franjo Trenk (1711.-1749.), bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj i Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru, osuđen je na gubitak čina i smrtnu kaznu 1747. koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine. 

Trenk je govorio sedam jezika, volio englesku književnost i glazbu, svirao violinu, izvrsno pjevao i plesao… Sudjelovao je u 102 dvoboja, 14 puta ranjavan, dva puta osuđen na smrt. Utemeljitelj je vojne glazbe, uveo je kravatu, manžete i ukrasnu dugmad na rukave kaputa i  košulje vojne odore…

S obzirom na to da je Franjin otac, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio Brodu razlog je više da ovu zanimljivu i atraktivnu izložbu predstavimo i Brođanima.

Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2021. godine. 

http://www.brodportal.hr/m/clanak/i-brodani-mogu-vidjeti-novo-lice-legende-baruna-trenka-27926
IZ KATEGORIJE
Crna kronika
Prekršajni nalog

Pas ugrizao ženu

Crna kronika
Uhvaćen provalnik

18-godišnjak provalio u kuću dok su vlasnici bili izvan Hrvatske

Crna kronika
GP Stara Gradiška

Pokušali prijeći granicu s krivotvorenim PCR testovima

Kultura i obrazovanje
VIDEO

Fakulteti u pripremama za ljetni semestar

Tema
VIDEO

Što se dogodilo na ušću Mrsunje u rijeku Savu?