Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Ekonomsko-birotehničkoj školi titula Škole ambasadorice Europskoga parlamenta
Prvoga je nastavnog dana Ekonomsko-birotehničkoj školi stiglo veliko priznanje – škola je postala službena ambasadorica Europskoga parlamenta.

 Druga je to europska titula koju su vrijednim radom i sjajnim rezultatima zavrijedili učenici i nastavnici škole – u travnju 2020. škola je (jedina u našoj županiji) postala eTwinningova škola. Vrijednost je ovih priznanja i veća uzme li se u obzir činjenica da su ostvarena tijekom nastave na daljinu – velika motivacija učenika i prepoznatljivi rezultati njihova projektnog rada u trenucima velikih izazova govore o kvaliteti odgojno-obrazovnoga procesa u ovoj školi.

Temeljem sjajnih rezultata projekta EU4mE&U (najuspješnijega nacionalnog projekta s europskom dimenzijom za mlade u 2019.) Ekonomsko-birotehnička škola u listopadu 2019. dobila je službeni poziv Europskoga parlamenta (Ureda u RH) za uključivanje u program Škola ambasador Europskoga parlamenta/European Parliament Ambassador School (EPAS). Kao škola-kandidat (kojoj je dodijeljena škola-mentor Srednja škola Konjščina) u školskoj godini 2019./2020. “borila” se za stjecanje službenoga statusa škole ambasadorice, a postala je i službeni partner projekta Škole za održivu Europu Foruma za slobodu odgoja i Ureda Europskoga parlamenta u RH. Više informacija o “održivim” projektnim aktivnostima dostupno je na službenoj stranici škole, a EPAS aktivnosti predstavljene su na istome mrežnom mjestu. Upravo su tijekom pandemije i nastave na daljinu učenici dokazali da su itekako odgovorni građani Europe i da su spremni na sve vrste odgojno-obrazovnih izazova.

Prvoga nastavnog dana, kao novi poticaj i ohrabrenje učenicima i nastavnicima “na distanci”, stigli su službeni rezultati evaluacije EPAS programa. Kako navode koordinatori ovoga međunarodnog programa, “u nikad izazovnijoj školskoj godini – usprkos štrajku i koronavirusu” te izazovima nastave na daljinu – trud se isplatio i uspjeh nije izostao. Vrijedne su učenice i učenici stekli status ambasadora juniora, a tri su nastavnice (Vanja Bano, Sanda Kovačić i Ivana Opačak) stekle status ambasadorica seniorki Europskoga parlamenta. Organizatori ističu i značajnu ulogu ravnatelja koji je podržao i, svojim sudjelovanjem u nekim aktivnostima, pomogao provedbu ovoga programa u školi.

U prilog tome koliko su u školi vrijedno radili govori visoko 3. mjesto (među 39 hrvatskih škola sudionica programa) na koje se plasirala škola temeljem ostvarenih bodova prema definiranim kriterijima – sa 162,5 bodova škola se nalazi iza prvoplasirane Gimnazije Vukovar (164,5 bodova) i drugoplasirane Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk (163 boda), a najuspješnija je škola-kandidat! Uskoro na adresu škole stižu diplome za ambasadore seniore i juniore, kao i plaketa Škola ambasador Europskoga parlamenta koju će s ponosom istaknuti na vidljivome mjestu u školi. 

autorica teksta: Ivana Opačak, prof. savjetnik (koordinatorica EPAS programa u EBŠ) 

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE