Vijesti - Kultura i obrazovanje
Brodportal
05.10.2020. 11:34:00
Ekonomsko-birotehnička škola: Tjedan Europe od E do A
Učenici Ekonomsko-birotehničke škole obilježili su Europski tjedan, Dan Europe i Dan eTwinninga višestrukim aktivnostima na nastavi (na daljinu) i izvan nje.

 Škola je to koja intenzivno radi na promicanju i unaprjeđenju europske dimenzije obrazovanja – nositeljica europske titule eTwinningove škole i kandidatkinja za titulu ambasadorice Europskoga parlamenta. U nastavku donosimo kratki pregled aktivnosti učenika i nastavnika ambasadora Europskoga parlamenta “od E do A” (ili “od ponedjeljka do subote”).

Engleski jezik kao medij za učenje

Učimo i digitalno stvaramo – to nam je struka

Radni sastanci – pripreme 

Online #EPtalks & professional development

Proslava Dana Europe s našim eTwinning/EPAS partnerima

Ako ste se pitali o našim eTwinning aktivnostima…

Engleski jezik kao medij za učenje

Engleski jezik koristili smo kao medij za učenje o 17 globalnih ciljeva održivoga razvoja (do 2030.). Škola je dio projekta Održiva Europa Foruma za slobodu odgoja i nositeljica cilja br. 16 – Mir, Pravda i snažne institucije. Iako su nositelji ovoga cilja učenici upravni referenti (kojima je ta tema profesionalno bliska), učili smo o svim ciljevima, a u budućnosti planiramo postati u potpunosti održiva škola! Googleova prezentacija sa zadatcima za učenike, odgojno-obrazovnim ishodima i međupredmetnim temama te poveznicom na Tricider raspravu (u kojoj su učenici podijelili svoja razmišljanja i novostečena znanja, pa i poneku šaljivu strip-animaciju) dostupna je na mrežnoj stranici škole. 

Učimo i digitalno stvaramo – to nam je struka

Utorak nam je donio nova (stara) znanja o povijesti EU-a, službenoj europskoj valuti, utjecaju COVID-19 pandemije na okoliš, važnosti mobilnosti… Nikolina Mrkonjić (2.e) izradila je zanimljivi Genial.ly kviz (na temelju Modula 1 EPAS programa) u kojemu su učenici mogli provjeriti svoje znanje o povijesti EU-a. Godinu dana nakon naše nacionalne nagrade Karlo Veliki, prisjetili smo se projekta EU4mE&U i mobilnosti naših učenika (debatanata), a putem Googleove prezentacije učili/promišljali smo i o utjecajnim Europljanima. Profesorica Vanja Bano izradila je zanimljive digitalne materijale o euru (infografiku, Genial.ly prezentaciju i kviz/provjeru znanja) te Genial.ly interaktivnu sliku o utjecaju COVID-a na okoliš. Iste je koristila tijekom interaktivnih radionica na nastavi bankarstva i društveno-odgovornoga poslovanja na daljinu, a razmišljanja učenika podijelila je na virtualnim (Padlet) zidovima koji su, kao i svi navedeni digitalni materijali, dostupni na mrežnoj stranici škole.

Radni sastanci – pripreme 

Rado smo se odazvali pozivu predstavnika Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj da sudjelujemo na trećem Zoom sastanku s europarlamentarcima #EPtalks #u4cetvrtkom. S našim eTwinning/EPAS partnerima – pet hrvatskih srednjih škola – dogovorili smo dva Zoom sastanka uoči Dana Europe i eTwinninga… Na našim radnim e-sastancima (srijedom) pripremili smo pitanja i plan predstavljanja aktivnosti ambasadora juniora tijekom sastanaka, a izrađen je i diseminacijski video Naša EPAS priča  koji možete pogledati na priloženoj poveznici: https://spark.adobe.com/video/wHxdWv0XhdurZ

Prilažemo i poveznicu na jedan potpuno drugačiji osvrt na sivu COVID-19 svakodnevicu... Poslušajte stihove našega učenika Leona Ferića (3.b) i uživajte u pustim, ali lijepim kadrovima našega voljenog grada... (Fotografije profesorice samo su mali doprinos... da ožive lijepi stihovi... i još ljepša poruka...) (PO)HVALA i našem vrijednom režiseru Hrvoju Birtiću (3.c)!

Online #EPtalks & professional development

Online razgovor – #EPtalks #u4cetvrtkom – bio je rezerviran za učenike debatante… in English! Učenici i nastavnici sudionici razgovarali su s eurozastupnikom Toninom Piculom i glasnogovornikom Europskoga parlamenta Jaumeom Duchom Guillotom. Razgovor na temu EU, Disinformation and the Western Balkans moderirala je Damira Gregoret, novinarka RTL televizije, a odvijao se "u sjeni" online sastanka “na vrhu” o zapadnom Balkanu tijekom Hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Istovremeno, prof. Opačak marljivo uči o kompetencijama za život i projektnoj suradnji u strukovnom obrazovanju na međunarodnome eTwinningovu VET Learning eventu… Na mrežnoj stranici škole dostupan je osvrt na virtualni razgovor učenice Dajane Ivičić (3.e) i profesorice Sanda Kovačić: 

Proslava Dana Europe s našim eTwinning/EPAS partnerima

Proslavili smo Dan Europe s našim eTwinning/EPAS partnerima, ambasadorima juniorima i seniorima iz pet hrvatskih škola – zagrebačke VII. gimnazije, Gimnazije Požega, Srednje škole Novska, Srednje škole Blato i Srednje škole Konjščina. Na Zoom sastanku koji su organizirali predstavnici VII. gimnazije razgovarali smo s g. Karlom Resslerom, zastupnikom u Europskome parlamentu. 

Prvi su se put, povodom zajedničke suradnje, na jednom mjestu “susreli” ravnatelji škola partnerica koji su imali priliku predstaviti svoje škole i istaknuti zadovoljstvo sudjelovanjem u EPAS programu i rezultatima koje su njihovi učenici postigli. Jednoglasno su pozdravili (barem virtualnu) priliku da se učenicima približi rad zastupnika u Europskome parlamentu… i to u interakciji s vršnjacima iz cijele Hrvatske. Doista, eTwinning project Cro EPAS Together, koji zajedno provodimo, teritorijalno pokriva gotovo cijelu Hrvatsku. Učenici su, prema prethodno dogovorenome redoslijedu, postavljali po dva pitanja tematski vezana (ne samo) za život i rad zastupnika, a g. Ressler je iskreno i srdačno progovorio o brojnim temama bliskim mladima. Našu su školu na sastanku predstavljali Dajana Ivičić (3.e), Filip Novaković i Jacinta Blažević (3.g), Leon Ferić i Josipa Martinčević (3.b), Paula Jerković, Andrea Krajnović, Ema Duspara i Hrvoje Birtić (3.c), a dvoje prvonavedenih pripremili su pitanja. Ako vas zanima što su učenici (svih škola) pitali i što im je g. Ressler odgovorio, pogledajte snimku cjelovitoga razgovora na priloženoj poveznici: 

Ako ste se pitali o našim eTwinning aktivnostima… 

A na kraju, radna subota! Dan eTwinninga proslavili smo na Zoom sastanku s učenicima Srednje škole Konjščina, naše škole-mentor u EPAS programu. (PO)HVALA Nikolini Blažević, Nikolini Mrkonjić i Andreju Hasu (učenicima 2.e) koji su sjajno predstavili našu školu i ovogodišnje eTwinning (i EPAS) aktivnosti! Bilo je prekrasno vidjeti kako se učenici dive digitalnim radovima svojih vršnjaka koji su obogatili TwinSpace našega projekta (Cro) EPAS Together. Sastanak i Tjedan Europe zaključili smo lijepim porukama u našim “vrtovima ideja” (Answer Gardens) o tome što znači biti Europljanin… na Dan Europe i eTwinninga…

Za kraj, kako bi g. Ressler rekao, nemojte postati pozitivni, ali ostanite optimistični i odgovorni! Neka Vam/nam je sretan Dan Europe!

Svi navedeni digitalni materijali dostupni su na mrežnoj stranici škole u pregledu tjednih aktivnosti.

autorica teksta: Ivana Opačak, prof. savjetnik, ambasadorica seniorka i koordinatorica EPAS projekta u školi

IZ KATEGORIJE
Tema
Ljeto stiglo

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Politika
Priopćenje Stožera CV

3 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Politika
FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Politika
Poziv

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

Kultura i obrazovanje
VIDEO

Kazališna družina premijerno odigrala predstavu "Crvenkapica Forum"