Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Dr.Cvitković:Molim da se ne sakrivaju kontakti i da nam se govori istina
Virus i pandemija korone svugdje je oko nas, u takvoj, za sadašnje generacije nedoživljenoj, situaciji krajnje je ozbiljno i prijeko potrebno odgovorno i ispravno se odnositi.

 Važno je i treba pomagati drugome da i sami sebi pomognemo, samo tako pošasti korone koja je "zarobila" cijeli svijetom i totalno poremetila život ljudskom biću, način života, gotovo sve čovjekove aktivnosti.

Tisuće života je izgubljeno, stotine milijuna oboljelih. I, veliko je pitanje, na koje zasad nitko ne zna odgovor, kada će prijetnja korone (pre)stati. A do tada moramo biti čovjek čovjeku, samo to.

Za ilustraciju navodimo jedan, najsvježiji, "primjer" kako se ne treba odnositi, sličnih "primjera" zacijelo ima posvuda, odgovornost nam je zbog smanjenja broja oboljelih tijekom ljeta nekamo "nestala", svjedočimo sve više samovoljj i "bašmebriga" varijanti, a posve je jasno da korona nije samo problem oboljelih i izoliranih nego i onih zdravih, da se i njima korona "ne dogodi".

Izuzetno je, stoga, važno epidemiološkom osoblju prijaviti, a ne, kako neki kažu -izdati-, sudionike nekih od okupljanja koja su, ispostavilo se, postala ili mogu postati nova žarišta novooboljelih. 

-Izuzetno je bitno i potrebno reći sve kontakte kontakata od nekog okupljanja kako bismo spriječili daljnje širenje zaraze. Molio bih da se ne sakrivaju kontakti koji se ostvaruju i da nam se govori istina. 

Za to ću navesti jedan primjer. Jedan gospodin je nazvao Epidemiološku službu i kazao da je postojala svadba gdje postoji puno oboljelih, a on zove jer je zabrinut za svoje dijete i pita što da napravi. Na moje izričito pitanje, jer je mene dobio, da li može reći o kojoj je svadbi riječ on me je grubo izvrijeđao i kazao da nije on mene zvao da bi izdavao bilo koga nego da je zabrinut za svoje dijete. Dobio je od mene savjet za dijete, bio sam jako ljut. I, znate što se desilo sljedeći dan? Sljedeći dan imali smo prvu oboljelu osobu iz tih svatova...-ispričao je na presici novinarima dr.Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

-Kada razgovarate, dodao je, s epidemiologom ništa neće napraviti ako skrivate te podatke:u tim svatovima sada ima niz oboljelih, a mi smo izgubili dragocjeno vrijeme jer su oni  tih nekoliko dana kad smo mogli intervenirati odmah i staviti ljude u samoizolaciju išli okolo, to je jedno žarište i zato vjerujem da će brojke novoboljelih biti idućih dana znatno veće-zaključio je dr.Cvitković.

Nama svima na znanje i ravnanje, kako postupati da koronu zaustavimo i ljude, i sebe, spasimo. 

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE