Vijesti - Politika
Brodportal
10.18.2020. 08:38:42
Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi
Učenici i nastavnici Ekonomsko-birotehničke škole i ove su godine obilježili Dane Erasmusa brojnim aktivnostima.

 Kroz tri dana, od 15. do 17. listopada 2020. godine, predstavljeno je bogato iskustvo koje škola ima u programu Erasmus+. Zbog situacije uzrokovane pandemijom, aktivnosti su preseljene u virtualno okruženje i registrirane u službenom programu na platformi Erasmusdays.eu.

Ekonomsko-birotehnička škola u posljednjih 5 godina samostalno je provela 6 KA1 Erasmus+ projekata mobilnosti učenika i nastavnika. U tijeku je provedba još jednog KA1 Erasmus+ projekta i dva KA2 Erasmus+ školska partnerstva. Svi projekti predstavljeni su u virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici škole. Globalna pandemija najviše je utjecala na 3 projekta koja su u provedbi (Fin(sk)a kroativna škola, S.T.E.P.+ i Problem based learning), jer su mobilnosti odgođene do daljnjega. 

Ipak, projektni tim škole i učenici koji sudjeluju u projektu S.T.E.P.+ bez prestanka rade na virtualnim aktivnostima. Tako je 16. listopada održana online konferencija na Skypeu na temu „Naša kulturna baština“. Povod je bio predstavljanje službene projektne kravate Erasmus+ KA2 projekta S.T.E.P.+. Uz učenike i nastavnice škole, u konferenciji su sudjelovali učenici i nastavnici iz partnerskih škola u Francuskoj, Poljskoj i Italiji.  

Projekt S.T.E.P.+ ima četiri podteme, a lokalna kulturna baština jedna je od njih. Kako je Slavonski Brod grad kravate, projektni tim odlučio je to iskoristiti i tako promicati kulturnu baštinu našega grada. Izrađena je službena projektna kravata s detaljima kulturne baštine svakoga grada u kojemu su smještene partnerske škole.

Učenici iz Italije predstavili su Bergamo kao grad čije su predivne stare građevine i fortifikacijske utvrde na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a te kroz 9 vrsta sira karakterističnih za njihovu provinciju. Učenici iz Francuske su predstavili Champagnole kroz poznato vino Côtes du Jura i sireve Mont d'Or i Comté, a učenici iz Poljske predivnu palaču (u kojoj je smještena gradska uprava) i park koji ju okružuje, u gradu Jelcz-Laskowice. Slavonski Brod je predstavilo troje naših učenika koji su partnere upoznali s poviješću kravate, tamburicom  kao našim tradicionalnim instrumentom te slavonskim peškirima kao poznatim ručnim radom.

Kravata je 17. listopada postavljena na školsku mrežnu stranicu, dan uoči obilježavanja Dana kravate, 18. listopada, uz fotografije učenika koji simbolično pozdravljaju projektne partnere u zemljama koje su nam partneri u KA2 projektima.

Koordinatorice događanja: Mirta Kos Kolobarić i Marija Deanković
 
http://www.brodportal.hr/m/clanak/dani-erasmusa-obiljezeni-u-ekonomsko-birotehnickoj-skoli-27179
IZ KATEGORIJE
Pozitiva
VIDEO

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

Politika
Priopćenje Stožera CV

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Pozitiva
VIDEO

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

Crna kronika
Prijevara u gospodarskom poslovanju

Platio više tisuća kuna za korištenje automobila, koji mu nikada nije isporučen

Crna kronika
U Starom Petrovom Selu

Zbog neprilagođene brzine dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći