Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
Bartolovci: proslavljena svetkovina svetog Pape Ivana Pavla II
Spomendan je svetog Ivana Pavla II, rimskoga pape, 264. nasljednika apostola Petra, koji je Katoličku crkvu vodio od 1978. do smrti 2005. Blaženim je proglašen 2011., a tri godine kasnije i svetim. Svečano je proslavljen u Bartolovcima, u župi Slobodnica, u crkvi koja je jedina u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji posvećena upravo svetom Papi. Ondje je svečano euharistijsko slavlje predvodio vlč. Miro Tomas, duhovnik Pokreta Božjeg Milosrđa.

Petar naših dana, Papa Veliki, duhovni autoritet cijeloga svijeta, prvi papa netalijan, misionar Božjeg Milosrđa, prijatelj mladih – to su samo neke od posebnosti svetog Ivana Pavla II, rođ. Karol Wojtyla, koji je ostavio neizbrisiv trag u suvremenoj povijesti čovječanstva.  

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je milijun i 200 tisuća kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu  30 puta. Posebno se zalagao za mir, za jedinstvo kršćana, međureligijski dijalog i za poštivanje ljudskog života, djela Božjeg stvaranja, od prvog trenutka začeća do prirodne smrti. Jubilarne je 2000. proglasio svetkovinu Božjeg Milosrđa, u prvu nedjelju poslije Uskrsa.

"Božje je milosrđe neizrecivo i neisrcpivo. I po njemu smo svi pozvani biti misionari milosrdne ljubavi jednih prema drugima u djelima praštanja, dobrote i širenja Radosne Vijesti Evanđelja, po primjeru pape Ivana Pavla II", naglasio je vlč. Miro Tomas u prigodnoj homiliji. 
 
 
foto: Ivica Vlašić
 
 

IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE