Vijesti
Kolumne
Sport
Show
SB danas
Atlantis
Kalendar događanja
Strip
Vijesti
25. rujna Dan je Sveučilišta u Slavonskom Brodu
Deveto sveučilište u Hrvatskoj, Sveučilište u Slavonskom Brodu proslavilo je danas skromno svoj dan na petu obljetnicu usvajanja Zakona o osnivanju.

 25. rujna važan je dan u povijesti Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Na ovaj dan Hrvatski sabor usvojio je Zakon o osnivanju Sveučilišta.

To je bio prvi korak u osnivanju. Na idući se čekalo gotovo 5 godina, izdvajanje slavonskobrodskih sastavnica iu osječkog Sveučilišta krajem svibnja i imenovanje privremenog prorektora krajem lipnja. Privremeni rektor prof. dr. sc. Ivan Samardžić tada je poduzeo prve korake u formiranju Sveučilišta, ključan je bio upis u registar Trgovačkog suda 3. kolovoza od kada Sveučilište postoji kao pravna osoba. Ispred vodstva Sveučilišta puno je posla i idućim mjesecima i godinama, ključna je reakreditacija studijskih programa, a radi se i na pitanju osiguranja prostornih uvjeta za razvoj Sveučilišta. Sve to istaknuto je na današnje skromnom obilježavanju prvog Dana Sveučilišta.

Iako mlado, Sveučilište već ima prve studente koji su obranili svoje završene i diplomske radove. Tako je ovom prigodom nagrađen i prvi student koji je stekao akademski titulu Juka Čanić iz Sibinja, koji je krajem kolovoza obranio završni rad na studiju Proizvodnog strojarstva, a svoj akademski put nastavit će i na diplomskom studiju.

Deveto sveučilište u Hrvatskoj spremno je za početka svoje prve akademske godine, nastava za studente počinje 5. listopada uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Prvi Dan Sveučilišta bila je i prilika za predstaviti i službeni grb s likom Ivane Brlić Mažuranić, a izražena je nada da će Sveučilište u Slavonskom Brodu jednoga dana nositi i ime ove proslavljene spisateljice.

VEZANI ČLANCI
IZ KATEGORIJE
NAJČITANIJE