Zvonimir Toldi - čovjek koji ima jedinstveni izričaj i sposobnost oživotvoriti svaku priču

Nagradu za životno djelo Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je ovoga tjedna brodskom etnologu i povjesničaru Zvonimiru Toldiju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.11.2018


 Najviše priznanje ove krovne stručne organizacije dodijeljeno mu je kako stoji u obrazloženju zbog njegovog trajnog doprinosa muzejskoj struci.

Prije 10 godina otišao je u mirovinu, no rad na prikupljanju, evidentiranju i pisanju brojne građe nije stao. Doslovno svaki dan istražuje, radi i piše, a idući tjedan bit će predstavljena i čak 4. knjiga iz edicije "101 brodske priče". 

Uz nevjerojatnu količinu preciznih informacija u knjigama i memoriji prof. Toldi ima i jedinstveni izričaj, pripovjedačku, gotovo filmsku sposobnost oživotvoriti svaku priču.

Rado ga čitaju sve generacije. Iza prof. Toldija do sada je 15 objavljenih knjiga i na stotine, sada već i tisuće zanimljivih priča. Na gotovo svakom mjestu u gradu, za njega je pozornica za jednu dobru brodsku priču.

Toldi istražuje i piše o običajima, objektima, ljudima, događajima. Upravo zahvaljujući njemu doznali smo o poznatim Brođanima koji bi, da nije njegovog rada, ostali zauvijek zaboravljeni. 

Posljednjih godina piše i pučke igrokaze za koje kaže, inspiraciju pronalazi u dugogodišnjem obilasku slavonskih sela. A ta slavonska sela brodskog Posavlja obilazio je za vrijeme svoje muzejske karijere – biciklom.

Rezultat istraživanja i dugogodišnjeg rada evidentirano je tako i u nizu zanimljivih izložbi, između ostaloga i "Vezene ponjave" koje su obišle gotovo cijeli svijet. 

O njegovom radu dale bi se napisati stotine i stotine rečenica, a njegove priče, kako sam priznaje, bile bi dobar scenarij i za igrani film. 

Njegove priče, povijesno točne, a opet savršeno zabavne jedinstvene u hrvatskoj književnosti. 

Više pogledajte u video prilogu SBTV-a!
Zadnje vijesti

“Ni ove godine ne dvoji, za brodsko rodilište izdvoji!”

Uspješan niz nogometaša Oriolika i dalje traje

Prošli tjedan 26 prometnih nesreća, poginule dvije osobe

FOTO GALERIJA

Srce za Vukovar, da se ne zaboravi!

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Krešimir Šimić predstavio dokumentarac "Smije li ratnik plakati" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika