Zvonimir Toldi - čovjek koji ima jedinstveni izričaj i sposobnost oživotvoriti svaku priču

Nagradu za životno djelo Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je ovoga tjedna brodskom etnologu i povjesničaru Zvonimiru Toldiju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.11.2018


 Najviše priznanje ove krovne stručne organizacije dodijeljeno mu je kako stoji u obrazloženju zbog njegovog trajnog doprinosa muzejskoj struci.

Prije 10 godina otišao je u mirovinu, no rad na prikupljanju, evidentiranju i pisanju brojne građe nije stao. Doslovno svaki dan istražuje, radi i piše, a idući tjedan bit će predstavljena i čak 4. knjiga iz edicije "101 brodske priče". 

Uz nevjerojatnu količinu preciznih informacija u knjigama i memoriji prof. Toldi ima i jedinstveni izričaj, pripovjedačku, gotovo filmsku sposobnost oživotvoriti svaku priču.

Rado ga čitaju sve generacije. Iza prof. Toldija do sada je 15 objavljenih knjiga i na stotine, sada već i tisuće zanimljivih priča. Na gotovo svakom mjestu u gradu, za njega je pozornica za jednu dobru brodsku priču.

Toldi istražuje i piše o običajima, objektima, ljudima, događajima. Upravo zahvaljujući njemu doznali smo o poznatim Brođanima koji bi, da nije njegovog rada, ostali zauvijek zaboravljeni. 

Posljednjih godina piše i pučke igrokaze za koje kaže, inspiraciju pronalazi u dugogodišnjem obilasku slavonskih sela. A ta slavonska sela brodskog Posavlja obilazio je za vrijeme svoje muzejske karijere – biciklom.

Rezultat istraživanja i dugogodišnjeg rada evidentirano je tako i u nizu zanimljivih izložbi, između ostaloga i "Vezene ponjave" koje su obišle gotovo cijeli svijet. 

O njegovom radu dale bi se napisati stotine i stotine rečenica, a njegove priče, kako sam priznaje, bile bi dobar scenarij i za igrani film. 

Njegove priče, povijesno točne, a opet savršeno zabavne jedinstvene u hrvatskoj književnosti. 

Više pogledajte u video prilogu SBTV-a!
Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu