Župljani Brodskog Varoša proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Roka

BRODSKI VAROŠ - Župljani slavonskobrodske župe Krista Kralja u Brodskom Varošu (Slavonski Brod) proslavili su u ponedjeljak 16. kolovoza blagdan svog nebeskog zaštitnika svetoga Roka, franjevačkog trećoredca i dobrotvora iz 14. stoljeća.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.08.2021
Župljani Brodskog Varoša proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Roka


U toj prigodi blagdansko euharistijsko slavlje u župnoj je crkvi prevodio nekadašnji župnik ove župe, danas umirovljeni svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije vlč. Stjepan Sokolović. Koncelebrirao je domaći župnik vlč. Frok Zefiq, koji je ujedno proslavio i svoj imendan. 

Velečasni Sokolović podsjetio je okupljene vjernike kako je župa u Brodskom Varošu osnovana 1. srpnja 1961. godine, dakle prije 60 godina, a do tada je bila u sastavu gradske župe Gospe Brze Pomoći. Za prvog zaštitnika župljani su tada odabrali upravo sv. Roka, koji svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge - bolesti od koje je kasnije i sam obolio, pa je proglašen zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti.
 
 
„Neki će površno reći kako su sveci za divljenje i čašćenje, a ne za nasljedovanje. No, pozvani smo upravo slijediti primjer tolikih plemenitih ljudi koji su živjeli u ovom svijetu i činili dobro, nasljedujući tako samoga Krista. Zadivljuje nas Rokova spremnost na siromaštvo i poniznost. I poziva nas – unesimo u svoje živote više skromnosti i poniznosti i po primjeru svetoga Roka nesebično pomažimo jedni drugima. Napose onima koji su najpotrebitiji, ne samo materijalne, nego i one ljudske i duhovne pomoći. Ali, ne pomagati tako da očekujemo nešto zauzvrat. To nas poučava i sam Isus u svojoj nauci o ljubavi prema bližnjem. Podariti svoje vrijeme i strpljenje, pa čak i samo za ugodan razgovor, nekome znači puno“ istaknuo je između ostalog u prigodnoj homiliji vlč. Sokolović, te vjernike podsjetio kako je sv. Rok činio upravo to – dao sve svoje za druge, tako što je, nakon što je ostao bez roditelja, prodao sva naslijeđena dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Ondje je skrbio o bolesnicima u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja. 
 
 
„Učinio je Rok ništa manje nego što Isus traži od svakoga tko želi biti savršen, kao što je zatražio i od bogata mladića: 'ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me' (usp. Mt 19,21–22)“, podsjetio je vlč. Sokolović i naglasio kako je Rokova svetost potvrđena još jednim dokazom: križem i patnjom, bez čega ne možemo putem do svetosti.
Svetu misu pjevanjem je animirao župni zbor župe Krista Kralja pod vodstvom orguljaša Matea Barišića. 
 
Fotografije: Anita Terzić
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta "Žuta točka"

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška