Županijski vijećnici raspravljali o mjerama za spas gospodarstva

Na sjednici Županijske skupštine najavljene mjere za gospodarstvenike i poljoprivrednike, ali i kupovina PCR uređaja za testiranje na COVID-19

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.05.2020
Županijski vijećnici raspravljali o mjerama za spas gospodarstva
 Danas je održana 23. sjednica Županijske skupštine, prva od početka epidemije, nakon dvije elektronske, koja je ponovno održana u prostorima županije. Županijski vijećnici ovoga su puta najviše raspravljali o mjerama za spas gospodarstva i poljoprivrede, kako bi se ublažile posljedice epidemije, ali i osnivanju sveučilišta.

Sjednica Županijske skupštine počela je u svjetlu dobrih vijesti. Senat osječkog sveučilišta jučer je donio jednoglasnu odluku o izdvajanju svojih brodskih sastavnica, čime su stvoreni preduvjeti da Slavonski Brod postane sveučilišni grad. Kako je istaknuo župan Danijel Marušić, na realizaciji osnivanja sveučilišta, kroz godine su radili mnogi, zbog čega se zahvalio svima koji su doprinijeli tome da se ideja pretvori u stvarnost. 

23. sjednica održana je uz pridržavanje epidemioloških preporuka. Vijećnici su, na samom početku, usvojili prijedlog Pravila održavanja sjednica u izvanrednim okolnostima, zbog čega je vrijeme za postavljanje pitanje, ali i davanje odgovora skraćeno, kako bi zadržavanje u zatvorenom prostoru bilo što kraće. 

Epidemija koronavirusa, osim na raspored sjedenja, utjecala je i na Dnevni red. Na Aktualnom satu – najglasnija pitanja o županijskim planovima za oporavak. Neke mjere za gospodarstvo i poljoprivredu, kako su  istaknuli iz županije, već su poduzete. Ostale su u pripremi. U paketu mjera koje bi uskoro trebale biti predstavljene, naći će se i mjere za stočarstvo. 

Spomenuta je i mogućnost nabavke PCR uređaja za testiranje na COVID-19.  Županija je neke korake, naveo je župan Marušić, kada je nabavka ovog uređaja u pitanju, već poduzela, pa bi cijela stvar uskoro trebala biti i realizirana. 

Vijećnike su zanimale i mjere uštede, ali i način na koji će se u budućnosti trošiti županijski novac. Kako je istaknuto, za rebalans županijskog proračuna u ovom trenutku nema potrebe, ali će u budućnosti do njega vrlo vjerojatno doći. Sredinom lipnja najavljena je i tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o daljnjim akcijama za pomoć onim sektorima koji su najpogođeniji. 

Zadnje vijesti

Nakon izbora uklanjanje promidžbenih plakata s javnih površina

Poginuo Andrija Andabak, junak domovinskog rata

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika